Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

От залез слънце до късната нощ на 20 срещу 21 септември в град Пловдив бе оживено и шумно. Причината – поредното издание на европейската инициатива „Нощ на музеите”, която придобива все по-широка популярност и у нас. Жителите и гостите на града под тепетата имаха възможност да се възползват от богата културна програма, изпъстрена с настроение и срещи с именити творци. Музеят на Възраждането отвори широко врати за желаещите да разгледат пластиките на скулптура Рангел Стоилов-Бачо, както и неговите портрети, включени в експозицията на фотографа Борис Ковачев. В Етнографския музей пък се разхождаха госпожици по бельо, господа с бомбета и млади дами в изискани тоалети от градската мода на XIX век. Всъщност, това бяха ученици, манекени от изложбата „Модата „Алафранга” – или как потурите станаха панталони, а сукманът – копринена фуста”. Впрочем, пак във въпросния музей бе представена и изложбата „Амулети, талисмани, пергаменти” с уникални предмети, събрали вярвания за добър късмет или зла съдба. Докато мракът се спускаше над града, хората се увеличаваха и сокаците на Стария Пловдив ставаха все по-шумни и интересни. В двора на къща-музей „Златю Бояджиев” се разиграваше интересен и странен пърформанс за мира, наречен загадъчно „Usha Bala Elo” на Перица Георгиев-Пепси. Над 30 години художникът обединява изкуството с йога, от която черпи вдъхновение. Тези и други прояви на театъра, музиката, литературата и танца държаха пловдивчани будни до малките часове на деня.

                                                    ***

© Снимка: БГНЕС

Елен от баптистерия на Малката базилика

В нощта на музеите в Пловдив бе открита за посещение и т.нар. Малка базилика. Сградата е била разположена в източните покрайнини на античния град, непосредствено до вътрешността на крепостната стена с кула от ІІ-ІV в. Тя е била трикорабна, с една абсида и притвор. В южната й част има малък параклис, а до северния кораб е долепен баптистерий (кръщелно помещение). Базиликата е била изградена във втората половина на V век и е с богата архитектурна украса – мраморна колонада между корабите, мраморна олтарна преграда, амвон. Подовете са покрити с богата многоцветна мозайка с геометрични мотиви. Храмът е преживял голям пожар, след който е бил реконструиран и обновен. Тези дни завърши цялостната му реставрация, а околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.

                                                     ***

© Снимка: БТА

Cirque du Soleil представи спектакъла си Alegría на три последователни представления в столичната „Арена Армеец”, предизвиквайки неудържимия възторг на многобройната публика. Представлението съчетава елементи от монголското акробатично изкуство и включва танци на въжета, изпълнения с пламтящи ножове, синхронизирана хореография със скокове от скрит под сцената трамплин. В него участваха 55 акробати и музиканти от 15 страни. Това беше второто посещение в България на съществуващата от 1984 г. трупа. През януари 2012 г. Cirque du Soleil представи у нас най-стария си спектакъл „Салтимбанко”, а изявите бяха посетени от над 30 000 души. Досега спектаклите на трупата са посетени от над 90 милиона зрители по целия свят.

                                                     ***

© Снимка: архив

Поредната българска филмова продукция се очаква с нетърпение от родните киномани. На 20 декември по кината в цялата страна ще се състои премиерата на българската лента „Шестият ден” с участието на Костадинка Аратлъкова, Ивайло Драгиев и други наши актьори. Филмът разказва историята на Крис и Силвия, които се срещат случайно в малък планински град. Тя е дъщеря на крупен бизнесмен, той – обикновен младеж от провинциално градче. Любовта им пламва бързо и неусетно. Провокиран от силното чувство, Крис решава да се премести при любимата си в големия град. Злощастна случайност, свързана с тъмното минало на бащата на Силвия, изправя двамата герои пред тежко изпитание, което ще промени живота им завинаги. Вярваме, че съвременните, достъпно разказани истории имат място в сърцата на българския зрител и че независими проекти като този тепърва ще го доказват – споделя режисьорът на филма Владислав Радев.

                                                     ***

© Снимка: БТА

През миналата седмица книгите превзеха столичния площад „Света Неделя”. Пъстри корици, ентусиазирани издатели, развълнувани творци и култура, носеща се във въздуха – така накратко може да се определи атмосферата по време на инициативата „Алея на книгата”. Освен срещите с български и чуждестранни автори, програмата й включваше музика и творчески провокации към минувачите. На сцената на алеята излязоха музикантите от Брас Бенд София, отбор български автори организираха бърз курс по творческо писане, а Васил Георгиев представи романа си „Апарат”, който вече месеци наред събира фенове сред българските читатели. Алеята е есенният ни книжен празник. Тук се срещаме с хората, които четат нашите книги и това е най-важното за нас, твърди Стела Маркова от столично издателство. На най-малките пък бе посветено куклено шоу с любимите им книжни герои.

                                                  ***

© Снимка: otkrovenia.com

Хърватското списание Diogen отличи българската писателка, сценарист и блогър Весислава Савова с втора награда за сенрюто й:

a workday                                       един работен ден

someone had stepped                  някой е настъпил

on a butterfly                                  пеперуда

Това не е първото международно признание за Весислава Савова. Предишният й приз е от хайку конкурса на Columbia River Reader 2012, където миналата година българката спечели първо място. Наскоро самобитното й творчество бе оценено и от хърватското списание за култура и изкуство Diogen, чието мото е: „Ние обединяваме различията”. На неговите страници са намерили дом за творчество 270 автора от цял свят. Тазгодишният литературен конкурс на изданието бе на тема „Лято в града”, а участниците бяха поканени да пишат хайку, сенрю, танка и хайга за всичко, свързано с града – кварталите, мостовете, реките, парковете и небето над тях.

По материали от медиите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14