Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България днес” и „За историята и вярата”

В началото на 2009 г. България остана без доставки на руски газ заради конфликт между Русия и Украйна. В края на октомври т. г. конфликтът между двете държави отново се изостри. Москва предупреди Киев, че може да спре доставките на синьо гориво, ако Украйна не изплати дълга си от близо 900 млн. долара. Има ли опасност от нова газова криза за страната ни? В минутите за рубриката „Акцент на деня” темата коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В българския календар 8 ноември е Ден на Западните покрайнини. 94 години след Ньойския мирен договор и прокарването на „черната граница”, откъснала изконни български земи от територията на страната ни, Иван Николов – председател на Културно-информационния център в Босилеград, разказва за днешния ден на сънародниците ни в редовната ни рубрика „Избрахме за вас”. В края на „България днес” правим обичайната си разходка из балканските страни.

Втората част на програмата на Радио България е посветена на историята и вярата. Отбелязваме един от големите християнски празници – Архангеловден. Посветен е на Архангел Михаил, представян като „началник и предводител” на всички ангели в йерархията на небесното войнство. Според вярванията той се счита за най-справедлив сред светците, тъй като не пропуска нито бедните, нито богатите, когато им дойде краят.

Пишете ни за всичко, което ви интересува, на e-mail: den@bnr.bg. Коментарите си за програмата на Радио България можете да споделите и във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15