Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановена римска крепост е новата туристическа атракция на Монтана

БНР Новини
3
Снимка: БТА

През изтеклата седмица тържествено бе открита възстановената входна югоизточна част на античната крепост „Калето” над град Монтана. Крепостта от римско време, наричана тогава Кастра ад Монтанензиум, се намира на хълма „Диана” над града, а възстановяването и превръщането й в атрактивен туристически обект стана възможно благодарение на европейски проект на стойност 1,3 млн. лв.

Гостите на северозападния български град вече могат да се пренесат назад във времето, когато тази част на Балканите е била във владение на Римската империя. На хълма „Диана” са изправили снага стените на реставрираната крепост на единствения български град, който носи някогашното си римско име. Очаква се новата атракция да привлече още повече гости в българския северозапад, известен като един от най-бедните региони в рамките на ЕС. 

Първите свидетелства за присъствието на човека, открити на стратегическата височина, датират от медната епоха или IV хилядолетие пр. Хр., когато се предполага, че по тези места е имало селище от каменно-медната епоха. По-късно градът е бил военен център на римската империя, наброявайки около 30 хиляди жители. От този период са разкрити порта с кули, казармени и други сгради, базилика, както и масивни зидове. 

По проекта е направена реставрация на крепостни стени и помещения, от които преди това е имало само основи. С новата си забележителност градът ще бъде включен в националните туристически маршрути. А за празника на Монтана на осми юни, който съвпада с църковния празник Св. Дух, в крепостта ще бъде направена възстановка на римски бит. Ще има пазар на роби, римски войници, търговци, просяци. Целта на общината е да популяризира възможностите за културен и исторически туризъм в района. Впрочем проектът в Монтана е само едно от начинанията, които целят превръщането на античните ни паметници в туристически забележителности.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10