Петя Буюклиева – певицата, за която няма стилови граници в музиката

Снимка: БГНЕС

Екстравагантна, но винаги оригинална – такава е Петя Буюклиева, една от най-интересните изпълнителки на българската популярна сцена. Надарена с глас от три октави и половина, за нея в музиката няма граници. С лекота се впуска в различни жанрове, сред които рок, джаз, фолклор и дори опера. За стиловото разнообразие в репертоара си, певицата казва:

„Това не е толкова изненадващо за човек, започнал да се занимава с музика от 4-годишна възраст. Първо свирех на цигулка, завърших музикално училище с пиано. Дипломирах се от Музикалната академия в София със същия инструмент и поп и джаз пеене. Изпълнявала съм най-различни стилове – би ми било безкрайно скучно, ако пеех само поп или рок. Имам много метаморфози. На един от последните си концерти в НДК в София, аз ги демонстрирах. Минах от джаз, през поп, рок, та чак до денс. Показах, че за всеки един мой фен, аз имам песен и че никога няма да бъда еднообразна.”

За всички почитатели на хубавата българска музика, през летните месеци Петя Буюклиева няма да пести сили и енергия:

„Въпреки липсата на стабилно лято, аз имам много планове, които като че ли тръгнаха по вода тази година. Вече за четвърти път, по покана на мои колеги ще участвам в сборен концерт в Летния театър в Бургас на 24 юни. С тази инициатива ние казваме „не” на агресията и насилието по пътищата. Събираме средства за семействата на пострадалите, както и за направата на пешеходни пътеки. Друго, което ме очаква, е лятно турне в чест на Тончо Русев. Заедно с мои колеги продължаваме инициативата от миналата година – да представим най-обичаните му хитове. Прекрасно е, че се срещаме с почитателите и след концерт в продължение на часове раздаваме автографи. Много съм щастлива, че песента ми „Мое море” – една страхотна самба по музика и текст на Иван Беловски, бе избрана да участва във фестивала „Бургас и морето”. На 26 юли ще я изпълня на неговата сцена заедно с много ефектен балет. Подготвям следващата „The Best” компилация от мои хитове. През ранната есен ще направя концерти в София, които ще бъдат заснети и излъчени по празниците. Горда съм, че моят син също довършва своя албум. Сам пише музиката и текстовете на песните си, а аз го подкрепях по време на студийните записи.”

„Бяла, а пее като черна!” – възкликва естрадната легенда Йосиф Кобзон за харизматичната певица. Изпълнителката на „Жена на всички времена” разкрива, че поддържа гласа си с редовен сън и дълги разходки на чист въздух. Любимо нейно място е Бачковският манастир, където се моли за здравето на всички свои близки и почитатели. „Нека българите по целия свят не забравят корена си. Трябва да се борим младите да се завръщат в прекрасната ни страна, а не да я напускат” – отправя своето послание Петя Буюклиева.

Още от рубриката

Арканхел: „Трябваше да обновим традицията рязко… и с любов“

Концертът е на 31 март, в зала № 1 на НДК в София. Арканхел, неговата група и българският хор с диригент Георги Петков пристигат след днешния концерт в Истанбул. Музикантите представят проекта „Еструна“, създаден преди четири години. Идеята е на..

публикувано на 25.03.19 в 14:45
Триша Доун Уилиямс

ppIANISSIMO’2019 – от разширено пиано до спонтанни импровизации

Фестивалът за съвременна клавирна музика pp IANISSIMO ще се проведе между 22 март и 7 април, в края на три поредни седмици. Концертите са в Първо студио на БНР и концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, както и един – в Националното..

публикувано на 22.03.19 в 10:25

„Алиса в страната на джаза“ – за деца от 2 до 102 години

На 23 март в Студио 5 на НДК в столицата предстои второто издание на „Алиса в страната на джаза“ – музикално-театрален спектакъл, чиято успешна премиера беше през януари. Както гласи афишът на съботното матине, представлението е за деца от 2 до 102..

публикувано на 22.03.19 в 08:30