Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърти път „A to jazZ“ ни отвежда на открито с джаз музика

Снимка: atojazz.bg

От 27 до 29 юни джаз музиканти от Португалия, Испания, САЩ, Камерун, Кабо Верде, Куба, Мексико и България ще покажат своето майсторство на фестивала „A to jazZ”. Това е неговото четвърто издание и отново се провежда с подкрепата на фондация „Америка за България“. Музикалното събитие е част и от  кампанията „София – Европейска столица на културата 2019”. Основан през 2011г. форумът всяка година е посветен на конкретен стил. Стартира с джаз от 30-те на XX век, следва соул и фънк през 2012, премина през латино вълната миналата година, за да стигне до етно-уърлд ритъма това лято. Подробности разказва Петър Димитров – организатор на музикалното събитие:

Представяме необятния свят на етно музиката, пречупена през призмата на джаза на това издание. Откриваме го на 27 юни в Южния парк с един нов проект на „Музикална къща“ БНР – „Jazzophonia” (Джазофония), представен от Биг бенда на медията – диригент Антони Дончев. Заедно със състава на сцената на “A to jazZ” се качват и ромските виртуози Мартин Любенов (акордеон), Орлин Памуков (кларинет), Ангел Тичалиев (тромпет) от „Карандила”, Ангел Демирев (китара) и Миладин Ангелов-Миле (саксофон).

На сцената през първата вечер на „A to jazZ” освен българска етно джаз музика всички фенове ще се насладят и на испанското фламенко. Това ще се случи благодарение на музикантите от формацията на Пако де Лусия – „Caramelo Flamenco Latin Jazz“. Те ще представят испано-кубинския проект, чиято първа част ще се превърне в своеобразен трибют на наскоро напусналия този свят виртуозен фламенко китарист.

„Михаил Филипов квинтет“Откакто джаз фестивалът „A to jazZ” съществува, сцената му е отворена за дебюти на млади формации. Тази година честта се пада на „Михаил Филипов квинтет“ – млади момчета, които за първи път ще свирят на джаз фестивал. Те откриват втората вечер (28.06) със свой концерт. Какво да очакваме след тях, разказва отново Петър Димитров:

Димитър Льолев (саксофон) в компанията на Антони Дончев, който този път е на пианото, Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (ударни) ще представят авторския албум на саксофониста – „Родопология“. Роден в град Смолян, Димитър Льолев отдава своята любов към красотата на Родопите в този свой проект. В него инструменталистът интерпретира специфичния за областта фолклор чрез интонациите на джаз музиката.

Тито ПаришИ втората вечер ще завърши с чуждо участие. Тито Париш ще представи стилистиката на португалската „морна“ сцена, произлизаща от Кабо Верде. Тито е един от композиторите, работил с емблемата на този жанр – покойната вече Сезария Евора.

Как ще завърши четвъртото издание на джаз фестивала “A to jazZ” на 29 юни, отново разказва неговият организатор Петър Димитров:

Страстната родна фламенко формация „Банда дел Падре“ ще даде началото на последната вечер на 29 юни. След тях на сцената в Южния парк ще се качи триото Петър Ралчев (акордеон), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни) и Ангел Димитров (китара). Те ще подгреят публиката преди концерта на Ричард Бона – един от най-големите джаз басисти. Сега ще свири с афро-кубинската формация Мандекан Кубано (Mandekan Cubano), която идва от Ню Йорк, специално за участието си в София.

Столичният клуб „Студио 5“ ще се превърне в арена на джаз импровизациите, след приключването на концертите в Южния парк. Там триото на Ангел Заберски син всяка вечер ще изнася джем сешъни.


И тази година организаторите от „A to jazZ“ са помислили за най-малките. На 28 и 29 юни ще има детски работилници, в които малчуганите ще изработват маракаси, ще учат сценография, както джаз и етно танци. Инициативата е съвместна с „Академия за сценични изкуства“ от Ливърпул на сър Пол Макартни.

Снимки: atojazz.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15