Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследството на Учителя Петър Дънов вдъхновява хора от различни светове и култури

БНР Новини

Навършват се 150 години от рождението на Петър Дънов – един голям българин, вдъхновил с учението си хиляди последователи от цял свят.  Той е роден в село Хадърча, днес Николаевка, Варненско, в семейството на свещеник. След като завършва теология и медицина в Бостънския университет, се завръща в България и публикува първата си книга „Науката и възпитанието”. Заедно със съмишленици основава Общество за повдиганенарелигиозния дух на българский народ, известно днес като Общество Бяло Братство.

До 1914 година Учителят изнася много лекции по градовете навсякъде из България – разказва Галя Герасимова,  управител на издателство „Бяло Братство.“ – Първата му публична беседа „Ето човека” слага началото на неделния цикъл „Сила и живот”.  30 години, всяка неделя, той говори. Има над 1600 неделни беседи, в които разказва за любовта,  за вярата, за надеждата, за мъдростта, за истината – петте основни добродетели. Това са пилоните на неговото учение. Лекциите му са приложими във всеки миг от ежедневието ни. От това как човек да си подобри живота в най-обикновен битов план до психическото и физическото си състояние. Учението му включва и отношението към света, философията. Затова е универсално, защото има за всеки по нещичко.


Наследството, което Учителят оставя, е събрано в над 5000 лекции. Освен беседи за живота, Петър Дънов създава и над 150 музикални произведения, които достигат с фините си вибрации до най-дълбоките слоеве на човешката душевност. Негово творение е и танцът паневритмия, който хармонизира душата и тялото  с околния свят. Затова честванията по повод юбилея чрез лекции, концерти и други прояви припомнят многостранната дейност на Учителя: духовните му практики за личностно развитие, неговата философия, привлякла вниманието на хора от различни светове и култури. Част от юбилейната програма е документална фотоизложба,  представяща историята на Градината на Учителя в сърцето на днешния столичен квартал „Изгрев”.


Учителят създава този квартал –
отбелязва Галя Герасимова. – Той е уникален по своето естество. От 1921 година той извежда на това място  учениците си. Пет-шест години по-късно там започват да "кацат" барачки около салона, където Дънов е изнасял лекциите си. Мястото е било градина с лозе и овощни дървета, където той много обичал да си почива. Огромната любов, с която се поддържа, се излъчва чрез всяко цвете. В градината идват всякакви хора – студенти, които се молят успешно да изкарат изпитите си, влюбени – да се молят за любов, болни – да търсят изцеление. Всеки се чувства пречистен, след като престои там и изпита благодарност и радост. Няма човек, който да е минал оттам и да не е почувствал нещо специално и особено.

Когато Дънов умира, тялото му е положено именно в тази градина. По думите на Галя Герасимова тя е като храм, в който се усеща присъствието на Учителя.  Мисля, че това място наистина е вълшебно – казва София Златева, която често обича да ходи там. – Когато го посещавам, усещам лекота, вдъхновение, което те изпълва с чистота и събужда божественото в мен. Тук човек може да чуе тишината в чистата й форма, ритъма на сърцето си и да усети красотата на душата. На това място можеш да видиш божественото във всеки човек именно заради енергията на Учителя – жива, чиста и съвършена.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30