Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Загоре” – с любов през годините

БНР Новини
Снимка: личен архив







„С любов през годините” – така беше озаглавен тържественият спектакъл по повод юбилея на Фолклорен ансамбъл „Загоре” през 2005 г. Историята на известния състав започва през 1955 г. Основан е от композитора Панайот Янев, а първият концерт е на 5 септември 1956 г.

„Сърцето на Тракия е древната област Загоре. Преди повече от осем хилядолетия, с много превратности на съдбата, е създаден днешният китен и красив град Стара Загора. Прочути са загорки с богатите и красиви гласове, дивни са свирните на медените кавали, сладкопойните гъдулки, игривите звуци на гайдите” – с тези няколко реда започва летописната книга на „Загоре”.

Днес ансамбълът без съмнение е една от културните забележителности на града. Има много награди, представял е България на международни фестивали в Италия, Франция, Испания, Холандия, Гърция, Турция, Русия и др. Едно от първите спечелени отличия е златен медал от Международния младежки фестивал през 1961 г. Носител е на орден „Кирил и Методий” I степен, „Кристална лира – 2000” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Наградата на град Стара Загора и др. А през 2010 г. получава признание от Съвета на европейската научна и културна общност за „завоюван висок престиж и обществено признание и принос към българската култура”.

Повече от две десетилетия главен художествен ръководител на ансамбъл „Загоре” е хореографът Васил Герлимов:

„Толкова много имена са свързани с изграждането на „Загоре”, че сигурно ще пропусна някого. През тези 60 години в ансамбъла са работили изключителни творци, най-изтъкнатите в областта на българския музикален и танцов фолклор. Сред тях са хореографите Агрипина Войнова, Белчо Станев, Иван Тодоров, Атанас Атанасов. Известни композитори са създавали обработки и авторски произведения специално за ансамбъла – Красимир Кюркчийски, акад. Николай Кауфман и др. Тази година имахме много концерти в страната. За нас беше чест да закрием Прегледа на професионалните фолклорни ансамбли в град Пазарджик. Това е един от най-големите форуми у нас. В програмата взеха участие всички професионални ансамбли на България – истинска пъстра палитра от музика и танци. Радостен съм, че всички наши колеги се трудят сериозно, въпреки проблемите, през които преминава културата ни вече десетилетия. Това е и нашият общ призив към обществото – да работим в името на традиционното ни наследство.”

През следващите дни ансамбълът е домакин на истински фолклорен празник. Общината, Държавната агенция за българите в чужбина и кметството на село Малка Верея организират Първа фолклорна среща на български състави от чужбина. Идеята за събитието е на Българския фолклорен клуб „Верея” от Чикаго, който ще вземе участие в концертите. На 25 юли в Стара Загора и на 26 юли в село Малка Верея ще покажат изкуството си групите „Роса” от Атланта, „Българи” от Монреал, „Димитровче” от Торонто, „Булгара” от Лондон, „Родина” от Атина. Предвидени са изяви и на солистите Джон Костов – певец от Палма де Майорка, Испания, Красимир Панчев – гайдар от Кипър. От Чикаго пристигат също кавалджиите Ангел Жеков и Димитър Станков, както и народната певица Теменуга Жекова. Артистите и ръководството на ансамбъл „Загоре” ще се грижат за доброто представяне на своите колеги и приятели от чужбина. А на 25 юли ще открият тази необикновена фолклорна среща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15