Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Търся близостта, а не различията…“ – Милчо Левиев за новия си проект „Пътешествие в два свята“

БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

Новият авторски проект на Милчо Левиев е създаден за хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева и Биг бенда на БНР, ръководен от Антони Дончев.  В него маестрото прави своеобразно обобщение на своя житейски и творчески път, по който все така активно продължава да търси близостта, а не различията…

Най-голямото изкуство според мен е да живееш така, че да намираш общото, приликите между религиите, различните стилове в музиката, етническите култури, дори поговорките – сподели проф. Левиев за Радио България.  Продуциран от „Музикална къща БНР“ и записан в Първо студио на нашата медия, албумът ще бъде представен на 31 октомври в зала „България“.  Днес големият български музикант представи своето „Пътeшествие…“ на среща с журналисти. Произведението се състои от две части. Първата е върху български народни песни. Втората представя авторски прочит на „Рапсодия в синьо“ от Гершуин. Това е историята на моя живот между България и САЩ, но искам да кажа и още нещо – продължава проф. Левиев.

„Пътешествие в два свята“ трябва има подзаглавие „Едновременно“.  Не е необходимо да отидеш в Щатите, за да чуеш американска музика, нито пък трябва американците да дойдат тук, за да чуят нашата. Защото джазът отдавна е завладял света, а българският фолклор е познат навсякъде от изпълненията на „Мистерията на българските гласове“ и на още много народни хорове и ансамбли. Боби Макферин и други големи музиканти преплетоха в своите идеи наши ритми и мелодии. Интересното в проекта, който представяме, е включването на сериозен джаз оркестър от 17 инструменталисти. Толкова са и певиците от хор „Космически гласове“. Това съчетание на изпълнители и интонации е ново и различно. Особено в „Рапсодия в синьо“ . Питат ме как тази „много американска музика“ се смесва с българската. Ами тя е там! Човек трябва да я открие за себе си и след това да импровизира. Интересна беше работата с момичетата в хора. Те са модерни хора и имат несъзнателно изграден усет към „другата“ музика. Нали казват, че учителите не ни учат, а само ни насочват да реализираме това, което е закодирано у нас. Това е нещо, което се случва постоянно вътре в мен. Опитвам се да го практикувам в живота си. За мен най-голямото изкуство е да живееш…

Нека припомним, че Милчо Левиев емигрира в САЩ през 1970 г. Отива там по покана на Дон Елис и години наред работи с оркестъра на известния джаз музикант.

Много се промени целият свят оттогава. Промени се музиката, както и начинът, по който джаз, поп, рок, фолклор започнаха да се сливат. Нека споменем групи като „Чикаго“ , Махавишну и Дон Елис , с когото имах щастието и честта да работя. Това взаимно проникване започна да се случва през 60-те, а днес вече е нещо съвсем естествено. Никой не го осъжда, освен т. нар. пуристи, които държат за чистотата на музикалните стилове, чистотата на религиите… Това е проблемът на нашия свят – омразата и нетърпимостта към различното. Задачата ни като артисти е да премахнем тези граници. Колкото до свободата, бих казал, че може да живееш в диктатура и пак да си свободен вътрешно. Въпросът е дали искаш да си свободен и до известна степен „външно“. Защото свобода няма никъде. Всички знаем, че при капитализма водещ е бизнесът и диктатурата идва оттам. А диктатура на пролетариата така и не се състоя. Имаше диктатура над пролетариата. Може да съм малко краен… разбира се, има и почтени хора в бизнеса и политиката. А хубави неща се случват. Не само с този проект. Преподавам майсторски класове в НБУ от 15 години. Срещам толкова интелигентни и светли млади хора. Има такива хора в България.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10