Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Васко Василев: По-красива страна от България няма

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Цигуларят Васко Василев е сред музикантите, спечелили популярност сред огромен брой почитатели на музиката в различните й измерения. Той е и най-младият концертмайстор в историята на Кралската опера „Ковънт Гардън” в Лондон. Когато заема своето място начело на оркестъра, е едва на 20 години. Свири на цигулка „Амати”, както и на „електрическа цигулка”, чийто звук се променя и обогатява по електронен път.

Зад всеки успял музикант стои поне един добър учител. При Васко Василев те са няколко. В началото е неговото музикално семейство. След това, на 10-годишна възраст получава държавна стипендия и заминава за Москва – в Централното музикално училище към Московската консерватория.

Първо имах прекрасен учител по цигулка – Трендафил Миланов, работеше в Музикалното училище в София – разказва известният музикант. – След него баща ми (цигулар) пое моето обучение. Бях частен ученик, двете ми баби също ми преподаваха. Едната беше учителка по български език и литература, другата – по биология. Майка ми, която е пианистка, акомпанираше моите изпълнения почти до 20-годишната ми възраст. Така че семейството има  голяма роля в изграждането ми. Много дължа на Дина Шнайдерман, известната цигуларка. Тя ми даде първия шанс да изнеса голям концерт, в столичната зала „България”, и то с такъв великолепен музикант като нея и нейния оркестър. Скоро се видяхме, тя продължава да е мой много добър приятел. Първите години в Москва бяха посветени само на свирене и учене, на „построяване на апарат”, който да работи като суперкола. Няма какво да се лъжем – дори и музиката има технически аспекти, които трябва да се усвоят. На 16-17-годишна възраст заминах за Лондон, започнах да се срещам със страхотни артисти и да се уча от тях. Всъщност аз продължавам да го правя всеки ден. Има много талантливи хора, независимо дали са утвърдени имена, или дебютанти, от които можеш да вземеш по нещо.

Докато учи в Москва, Васко Василев се нарежда сред лауреатите на няколко престижни конкурса – „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. „Лауреат“ се нарича и групата му, съставена от солисти на „Ковънт Гардън“, с която преди години гостува у нас. В състава е и пианистката Памела Никълсън.

Проектите на Васко Василев с група „Лауреат“, Ванеса Мей (чийто учител е) и др. се приемат като нестандартни за музикант с неговата биография. Но те са ценени от широката публика не по-малко от „праволинейните“ му класическите изпълнения. Освен концертмайстор, той е и творчески продуцент в Кралската опера. Благодарение на неговите идеи и усилия са осъществени редица необичайни за жанра проекти.

Аз специално се занимавам с това – нестандартните неща. Мисля, че се приемат добре. Трябва да се поглежда от нов ъгъл, иначе нашето изкуство ще изглежда старо. В момента работя върху 5-6 нови проекта. Току-що завърши огромно турне с програмата Cinema Concertos – 130 концерта с филмова музика. Подготвям огромен проект върху творчеството на Бах, върху оперни арии. Благодарен съм, че имам работа, която ми дава такива възможности. Много хора ще се съгласят, че да си чужденец в Лондон е много хубаво – космополитен град, хора от цял свят. Никога не съм се чувствал чужденец.  Бих казал, че „Ковънт Гардън” е като мое семейство. Тази опера е приела Борис Христов, Гена Димитрова, Светла Василева. За мен е щастие, че съм част от българските таланти тук. И огромна чест да работя толкова години за тази високо професионална институция, даваща сцена на най-добрите световни артисти.

Как гледа на родината си след толкова години в чужбина?

За мен България е абсолютно всичко. Коренът си е корен. Имам роднини в София, Северна България, Родопите. Първото, което си представям, е природата. По-красива страна от България за мен няма. Обиколил съм цял свят, по-разнообразна природа в толкова малък мащаб няма. Ненапразно казват, че Господ е запазил за себе си тази част от света. Какво е първото нещо, което правя като си дойда в България? Купувам си баничка и боза. Много обичам българските банички. Колкото до проектите ми с българските музиканти, те са много. Току-що записах за БНР един диск със Светла Василева – неаполитански песни. Винаги съм мечтал да бъда на сцената с „Мистерията на българските гласове”, имам и такъв проект. Работил съм с Лили Иванова, което за мен е голяма чест. Намирам, че животът е прекрасен, защото имам професия, която дава радост и удоволствие на хората. Благодарен съм и съм щастлив, роден съм с късмет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15
Българският посланик във Вашингтон Георги Панайотов и проф. Сузана Клинчарова

Проф. Клинчарова дарява своите записи на Библиотеката на Конгреса в САЩ

Българската арфистка проф. Сузана Клинчарова ще дари на Библиотеката на Конгреса на САЩ цялото си творчество, с което ще стане първият български музикант, който прави такъв жест, съобщи във Фейсбук посолството на България във Вашингтон. Така..

публикувано на 14.05.24 в 08:15