След дълги години обещания МИР „Чужбина“ може и да стане факт

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Премиерът Бойко Борисов, начело на водена от него делегация, е на работно посещение в Швейцария. Програмата на визитата му днес включва среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга и участие в бизнесфорум с представители на 115 големи фирми в Цюрих.

Това заяви в интервю за Радио България Димитър Иванов – координатор за Швейцария на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Той е връчил на премиера писмено предложение с най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети, които са:


1.  Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2.  Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

- Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;

- Национален съвет на българските граждани по света.

3.  Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4.  Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

По повод настояването за МИР „Чужбина“, премиерът Бойко Борисов е обещал на Димитър Иванов среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Ще има ли в крайна сметка МИР „Чужбина“? Отговора чуйте в интервюто с Димитър Иванов в звуковия файл.