Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За капанци, киселото мляко и развитието на туризма

БНР Новини
Снимка: turizamiotdih.com

Знаете ли къде се намира една от най-колоритните ни етнографски области? Отговорът е в Северна България, там където Дунавската равнина е разгърнала плодородните си земи чак до бреговете на Черно море. Сред безбрежните житни и слънчогледови полета са разпръснати няколко села, а в центъра им се кипри Разград. Именно това е „столицата“ на капанци – една малка етнографска група, чиито представители обичат да се хвалят, че са най-старите българи, с най-старинния говор, с най-автентичния фолклор, най-хубавото кисело мляко, най-вкусната баница и т.н., и т.н.

Някога на това плоско като тепсия място се ширели непристъпни гори, населявани с диви зверове и разбойници, които нападали търговските кервани и случайно минаващите пътници. Затова именували областта Делиорман (в превод от турски – Луда гора), а след Освобождението от османска власт я нарекли Лудогорие. До средата на 20-ти век районът бил все така гъсто залесен, а селата били изолирани от останалия свят. Впоследствие обаче настъпила масова сеч, която изцяло променила лицето на този край. Днес на мястото на някогашните сенчести гори към хоризонта се простират селскостопански земи, а между тях се нижат около 15-на населени места, чието население с гордост демонстрира странните си традиции. Като се почне от непонятния за останалите българи капански говор и пъстрия местен фолклор и се стигне до специфичните ритуали, свързани с капанската сватба, обичаите по Тодоровден и Лазаровден и пр.



Любопитни щрихи от местната култура научаваме в Етнографския музей на Разград, където се правят възстановки на интересни обичаи. Тук са представени и автентични капански носии, характерни с изящните шевици в червено и черно, които изобразяват растения, птици и хора. В двора на музея пък са разположени старите казани за варене на ракия, а облечени по капански дядовци ви приканват да отпиете глътка от лютата течност. Местните определено се гордеят със своя произход и обичаи. Община Разград пък има амбициозна програма за превръщането им в туристическа атракция.

В района на Разград живее най-старата етнографска група на България – категорична е Таня Тодорова от община Разград. – Според някои изследователи, капанци са наследници на аспаруховите българи, т.е., са преките потомци на основателите на българската държава. И благодарение на това, че до сравнително скоро са живеели в едно затворено общество, са успели да съхранят своите традиции.

Попаднете ли в етнографския комплекс по време на празник, непременно ще ви почерпят с типичната баница гюзлеми, която в някои домове се пече на сач, а другаде се пържи. Освен това, домакините ще ви нагостят с домашно кисело мляко. Само при нас се прави такава хубава баница, а пък нашето кисело мляко няма равно на себе си! – отсича Таня Тодорова. В миналото капанци избирали снахите си по умението да заквасват киселото мляко. Днес на здравословния продукт хората са посветили цял панаир, който тази година ще се проведе между 22 и 24 юли. 



Прословутото капанско кисело мляко се приготвя по древна рецепта, наследена от прадедите ни – хвали се Таня Тодорова. – Уникално е на вкус и аромат и е толкова гъсто, че когато се обърне гювечето с мляко, то не пада. Панаирът се превръща в голям празник, който привлича много туристи. Правим различни възстановки, а също така и базар на български традиционни занаяти, като тъкачество, грънчарство, изработване на накити, кожухарство и т.н. По време на панаира се представят и нашите местни капански фолклорни състави.

Богат и разнообразен е културният календар на община Разград. Явно местната администрация залага сериозно на фестивалния туризъм, за да привлече повече гости и да усвоява средства по различни еврофондове. На Еньовден (24 юни) в двора на етнографския музей ще има демонстрации на капански магически практики, каквото и да означава това. С нетърпение се очаква и ежегодния фестивал на културното наследство под наслов „Белите нощи на Разград“, който ще се проведе през юли месец. Програмата му предвижда поредица от събития, чиято кулминация ще настъпи към края на фестивала, когато сред останките на римското селище Абритус гостите ще се насладят на зрелищни възстановки на тракийски и римски обичаи и легенди.

Снимки: turizamiotdih.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50