Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За родителската обич и борбата с аутизма

БНР Новини
Снимка: личен архив

Едно на всеки 150 деца в света страда от аутизъм. Това е около 2% от населението на планетата. В България все още няма единен регистър, който да обхваща децата и възрастните с такива проблеми. Предполага се, че засегнатите са около 140 000 души. Малцина знаят, че аутизмът е състояние, което е свързано с проблеми в социалната комуникация. Именно поради това затруднение много често обществото се отнася с пренебрежение към засегнатите. Петър Кондев и съпругата му Лилия са от гр. Пазарджик и  имат четири деца. Един от синовете им, Емил, сега на 10 години, е атипичен аутист. За проблемите на детето си разбират, когато е много малък и оттогава не са спрели да търсят път за решаването им. Десетки терапии, лечения и методи – някои помагат, други не... Ето какво ни сподели Петър:

Истината е в постоянното търсене и работа. По пътя на това търсене достигнахме до ХБОТ – хипербарна оксигенотерапия, или простичко казано – барокамера. В България тази терапия е малко известна по простата причина, че почти няма барокамери. Когато стигнахме до тази информация, подобна терапия се предлагаше само във Варна и София. Трябваше да се пътува. Ето защо опитахме първо с домашна барокамера, закупена от чужбина, която ни предостави наш приятел. Но след 40-50 сеанса резултатите бяха доста вяли. Решихме, че трябва да продължим с „истинска“ барокамера, ако мога така да се изразя. Проблемът е в това, че домашната барокамера работи с много по-ниско налягане и няма добавен кислород, а същината на терапията е именно добавеният кислород.

Семейството се премества за два месеца във Варна, където детето се подлага на курс от 45 последователни процедури в барокамера всеки ден. Резултатите са сериозни – детето започва да усеща много по-добре тялото си, подобрява значително цялостната и фината моторика, започва да скача на батут, да пише по контур… Няколко месеца по-късно процедурите се повтарят и в София. Резултатите са също толкова впечатляващи и родителите са убедени, че именно това е терапията за Емил. Загриженият баща се опитва да търси камери от този тип, да убеди местни специалисти и собственици на здравни заведения, че има полза. Уви, без резултат! И тогава…

Аз съм техник по натура и вероятно това ми помогна в начинанието да направя барокамера. Вече нямах никакви съмнения, че имаме нужда от нея. Нашият стандарт на живот и възможностите ни са такива, че реших поне да опитам. Не съм имал съмнения, че ще успея да направя барокамера, защото като конструкция и апаратура тя не е нещо много сложно. Просто човек трябва да има времето, средствата и желанието. Всичко това го имах!

Една барокамера се състои от множество технически елементи по нея. Фактор № 1 при избора на всеки елемент за Кондев е максималната надеждност и съответствието на техническите изисквания. Всички компоненти са лицензирани и минали през метрология.

В България няма нормативна уредба за барокамерите. Това в един момент може да се окаже проблем, ако се появят камери, които да не отговарят на необходимите условия, но Кондев е подготвен да защити своето изобретение. Както той казва „колкото съм изчел и събрал информация за барокамерата, толкова не съм учил за нито едно от образованията ми“. От два месеца синът му ползва барокамерата. Той е щастлив, спокоен, комуникативен, признаците на аутизма са почти незабележими, с изключение на говора… Вече си играе с другите деца, просто е станал един от тях! Родителите са доволни от постигнатото, но има още много работа и терапията продължава. Биха искали хората да знаят, че тази терапия помага на деца не само с аутизъм, но и с различни форми на изоставане, поведенчески проблеми, хиперактивност и др. Барокамерата може да се включи в много процеси: заздравяване на всякакъв род тъканни нарушения, овладяване на натравяне с газове, храни, течности и т.н. От десетки години този вид терапия съществува в страни като Англия, Италия и се ползва безплатно и мащабно в случаи на множествена склероза и детска церебрална парализа.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43