Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио „Българка” – първата камерна фолклорна формация, завладяла света

Снимка: архив
Това е най-хубавата музика на планетата – възкликва прочутият китарист на „Бийтълс” Джордж Харисън след концерта на трио „Българка” в Лондон. Създадена през 1975 г., камерната формация постига невероятен успех с изкуството си по света. Щастливо обстоятелство е, че Янка Рупкина, Ева Георгиева и Стоянка Бонева са гласове в не по-малко известния народен хор на БНР.

По-късно швейцарският продуцент Марсел Селие му дава името „Мистерията на българските гласове”, а съставът печели престижната американска награда „Грами” през 1990 г. Често диригентите на хора са поверявали съвместни изпълнения на трите певици. Това ги вдъхновява да се обособят като самостоятелна формация със свой концертен и студиен живот. Българските композитори Александър Йосифов, Стефан Кънев, Николай Кауфман, Коста Колев, Петър Крумов, Петър Льондев, Димитър Пенев и др. пишат песни за трио „Българка”.

Поканите за концертни турнета по света не стихват, както и аплаузите на публиката в най-престижните зали в Европа, Америка, Австралия, Израел. А според критика на вестник „Гардиън”, след концерт в Лондон, певиците са „мощни, поразителни, величествени”. Известният музикален продуцент Джо Бойд става личен импресарио на трио „Българка”. Янка Рупкина, Ева Георгиева и Стоянка Бонева реализират записи с британската поп звезда Кейт Буш. Съвместното им творчество е обвързано със сърдечно приятелство.

Трио „Българка” прави първия сериозен пробив на световните сцени с камерното си музициране и в прослава на този толкова изящен жанр, основан на традиционното българско изкуство. Всяка от певиците спазва особеностите на принадлежащия фолклорно изпълнителски стил и е носителка на характерна бленда на гласа. Янка Рупкина е от Странджа, Ева Георгиева – от Добруджа, Стоянка Бонева – от Пиринско. Но заедно в ансамбъл звуковата им палитра е невероятно богата и въздействаща.

В края на 90-те години триото се разформирова, а през 2004 г. Ева Георгиева си отива от този свят. Певиците оставят във фонда на БНР над 40 тригласно аранжирани народни песни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05