Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изхода на Централния Софийски затвор започва „Пътят на новото начало“

Затворът не е място за добри момчета, но има и такива – казва един от лишените от свобода, който е прекарал години от живота си зад решетките. Не всички могат да осмислят преживяното време на място, където нямаш право на собствен избор и дори е трудно да се усамотиш за час насаме със себе си. Лъч надежда в мрачното ежедневие на затворниците внасят часовете за обучение там, организирани от фондацията "Мисия Спасение". Тя работи по проект,  финансиран  от Норвежкия финансов механизъм, чиято цел е подкрепа на хора в уязвимо социално положение при защитата на правата им.

Пребиваващите в Софийския затвор, които се срещат с представители на фондацията, забелязват, че благодарение на социалните работници вече има положителни промени в администрацията и режима на тази институция. Лишените от свобода споделят, че след срещите си с добронамерени хора като председателя на фондацията Иводор Ковачев, мечтаят по-скоро да излязат на свобода и да поправят грешките от миналото.

Курсовете и обучението са полезни, защото ни учат как да започнем живота си отначало. Как да си намерим по-добра работа, да се развиваме, да учим постоянно, да градим живота си занапред. Това споделя един от лишените от свобода, който се срамува от попадането си зад решетките.

Готови сме да минем през бариери и крепости, само и само за да стигнем до  тези хора, узрели за промяната – казва Иводор Ковачев, който е и ръководител на проекта „Пътят на новото начало“.

Работата с лишените от свобода ме вдъхновява да продължа напред. Ние, като фондация, като личности, сме сигурни, че се случва нещо добро тук, в Софийския централен затвор, затова работим с тези момчета. Случва се и да се обезкуражаваме, защото усилията ни много често не се оценяват от хората. Но вярваме, че с наша помощ момчетата, които сега са тук, ще изградят по-добро бъдеще. Когато погледна към някой от тях, аз не виждам един човек, аз виждам как покрай него се формира множество от хора. След като те излязат на свобода, ги чака най-голямото предизвикателство. Тогава започва истинската битка да се отстояват ценностите. Целта ни е да продължим да работим с тях в бъдеще. Това са наши съграждани, които изтърпяват много тежки наказания, свързани с убийства, отвличания, грабежи. За мен най-голямата награда е да видя как някой от тях загърбва престъпното си минало и осъзнава, че иска да живее достоен и честен живот. Често ме питат дали има резултат от нашата работа, но за мен дори само на двама човека да помогна да променят живота си, е голям успех.

Човек, за да се промени, трябва сам да пожелае това. Когато обаче ти окажат помощ, както прави Иводор Ковачев, тогава пътят на промяната става по-лесен. Това казва Любен, млад мъж, който е натрупал богат житейски опит и след попадането си в Централния софийски затвор.

Целта не е просто да се разнообрази престоят ни, но да променим стария начин на мислене. Нашата мечта, на лишените от свобода, е отвън да ни очаква по-добро и справедливо общество. Аз обаче не съм оптимист, защото виждам колко е голяма ролята на парите в обществото и мисля, че те са объркали живота ни. Хората мислят и вършат всичко за пари, за мнозина те са най-голямата ценност. Заради  пари идват най-големите ни беди и се обърква ценностната система на хората. Щом веднъж човек се е продал, нищо не може да го спре да иска повече и повече, без да се замисля какво губи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05