Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическа музика с „намигване“ към джаза – концерт на Марио Станчев и Лидия Ошавкова

Снимка: личен архив

На 8 октомври в обновеното Първо студио на БНР ще прозвучи музика на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, изпълнена от автора и проф. Лидия Ошавкова – флейта. Пиесите са с класическо звучене, но с „намигване“ към джаза – споделя Марио.

Той е роден в България и още като студент в НМА активно се изявява с различни формации. През последните десетилетия живее във Франция. Основател е на Джаз департамента в Лионската консерватория. В програмата, която за първи път ще бъде представена у нас, са включени пиеси за флейта и пиано, издадени във Франция. Преди години произведенията били поръчани от колега на Марио, преподавател в същата консерватория и служител в известно нотно издателство. Пиесите са изпълнявани във Франция и Швейцария.

Ето и още подробности за предстоящото събитие:

Концертът е разнороден в стилово отношение, защото пиесите са писани по различно време – разказва Марио Станчев. – Искам да подчертая, че идеята да представим тази програма в България се роди, благодарение на дългогодишното ми приятелство с голямата българска флейтистка проф. Лидия Ошавкова. Освен в дуо с нея, аз ще свиря и мои солови произведения.  Сред тях са „Шест импресии“, които използват похвати от съвременната музика. „Миниатюри за флейта и пиано“ са върху характерни теми. А в  „Четири реминисценции по Гершуин за флейта и пиано“ използвам „хармоничния багаж“, натрупан от джазменската си практика. В края на програмата ще прозвучи и „Приятелство“ – пиеса с ясно изразени български елементи. В някои пиеси сме оставили място за импровизации – тази практика е съществувала в класическата музика, но отдавна е забравена.

Българското присъства и в почти всички произведения от програмата, макар и по много по-незабележим начин. Например – в пиесите по теми на Гершуин са използвани няколко разновидности на български неравноделни размери. „Приятелство“ беше името на френския секстет, основан и ръководен от Марио Станчев.  Джаз музикантът има проекти с още няколко формации във Франция. От няколко години активно работи и с българското си трио, в което е заедно с Христо Йоцов – барабани и Димитър Карамфилов – контрабас. Тримата музиканти издадоха албум, който представиха на концертни и фестивални сцени у нас и във Франция. След броени дни ще регистрират и една от авторските пиеси на Марио Станчев, а към тях ще се присъединят още няколко български инструменталисти. Записът е предназначен за своеобразна звукова антология, подготвяна от известния български тромпетист Венци Благоев.

През пролетта на 2016 година ще излязат още два албума с участието на Марио Станчев.  В единия е записана програма от съвместното му турне с двама известни саксофонисти – Джордж Гарзон и Лионел Мартен. Интересен факт от историята на проекта – идеята за него се ражда в България, когато тримата се срещат на Джаз фестивала в Стара Загора. Лионел е гост-солист в българското трио на Мария, а американският саксофонист е у нас за уъркшоп и концерт в рамките на събитието.

След концерта в БНР за проф. Ошавкова и Марио Станчев предстоят записи за албум с представената от тях музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15