Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическа музика с „намигване“ към джаза – концерт на Марио Станчев и Лидия Ошавкова

Снимка: личен архив

На 8 октомври в обновеното Първо студио на БНР ще прозвучи музика на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, изпълнена от автора и проф. Лидия Ошавкова – флейта. Пиесите са с класическо звучене, но с „намигване“ към джаза – споделя Марио.

Той е роден в България и още като студент в НМА активно се изявява с различни формации. През последните десетилетия живее във Франция. Основател е на Джаз департамента в Лионската консерватория. В програмата, която за първи път ще бъде представена у нас, са включени пиеси за флейта и пиано, издадени във Франция. Преди години произведенията били поръчани от колега на Марио, преподавател в същата консерватория и служител в известно нотно издателство. Пиесите са изпълнявани във Франция и Швейцария.

Ето и още подробности за предстоящото събитие:

Концертът е разнороден в стилово отношение, защото пиесите са писани по различно време – разказва Марио Станчев. – Искам да подчертая, че идеята да представим тази програма в България се роди, благодарение на дългогодишното ми приятелство с голямата българска флейтистка проф. Лидия Ошавкова. Освен в дуо с нея, аз ще свиря и мои солови произведения.  Сред тях са „Шест импресии“, които използват похвати от съвременната музика. „Миниатюри за флейта и пиано“ са върху характерни теми. А в  „Четири реминисценции по Гершуин за флейта и пиано“ използвам „хармоничния багаж“, натрупан от джазменската си практика. В края на програмата ще прозвучи и „Приятелство“ – пиеса с ясно изразени български елементи. В някои пиеси сме оставили място за импровизации – тази практика е съществувала в класическата музика, но отдавна е забравена.

Българското присъства и в почти всички произведения от програмата, макар и по много по-незабележим начин. Например – в пиесите по теми на Гершуин са използвани няколко разновидности на български неравноделни размери. „Приятелство“ беше името на френския секстет, основан и ръководен от Марио Станчев.  Джаз музикантът има проекти с още няколко формации във Франция. От няколко години активно работи и с българското си трио, в което е заедно с Христо Йоцов – барабани и Димитър Карамфилов – контрабас. Тримата музиканти издадоха албум, който представиха на концертни и фестивални сцени у нас и във Франция. След броени дни ще регистрират и една от авторските пиеси на Марио Станчев, а към тях ще се присъединят още няколко български инструменталисти. Записът е предназначен за своеобразна звукова антология, подготвяна от известния български тромпетист Венци Благоев.

През пролетта на 2016 година ще излязат още два албума с участието на Марио Станчев.  В единия е записана програма от съвместното му турне с двама известни саксофонисти – Джордж Гарзон и Лионел Мартен. Интересен факт от историята на проекта – идеята за него се ражда в България, когато тримата се срещат на Джаз фестивала в Стара Загора. Лионел е гост-солист в българското трио на Мария, а американският саксофонист е у нас за уъркшоп и концерт в рамките на събитието.

След концерта в БНР за проф. Ошавкова и Марио Станчев предстоят записи за албум с представената от тях музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25