Андрей Лекарски показва изкуството си в София

Снимка: Венета Павлова

СнимкаЕдин от най-успешните български художници в чужбина – Андрей Лекарски, който от десетилетия живее в Париж, представя своя изложба в столичната галерия „Нюанс”. До 8 ноември в нея могат да се видят живописни и скулптурни творби, създадени от началото на 80-те години до днес. Картините му са събрали красиви голи тела, мощни мотоциклети, ярки пейзажи, сътворяващи един запомнящ се свят, много слънце и енергия. За Андрей Лекарски правенето на изкуство е постоянна забава. Нещо, което иска да сподели с нас. Неслучайно е нарекъл изложбата си Back to Sofia.

Аз не съм от авторите, които се вземат на сериозно. Даже ми е много тъжно, когато присъствам на официални откривания с речи на хора, които си въобразяват, че носят някаква отговорност. Не гледам сериозно на това. Елементът забава е в повечето от нещата, които правя – дали ще бъде скулптура, дали ще бъде живопис. Но този елемент, плюс енергията, за която Вие говорите, и богатата гама на цветове, всичко това съществува наистина. Нека радва окото на зрителя.

СнимкаВ изложбата си Андрей Лекарски показва и колекция от хлябове, изработени от бронз.

За мене ароматът на един хляб е нещо великолепно. И хлябовете, които съм подбрал, са от хлебарници от Париж или около града. Там има такива, които са по два килограма – селски самуни. Просто по някакъв начин те са привлекли погледа ми, когато се разхождам пеша. А веднъж даже спрях с автомобил, заковах се пред една хлебарница в едно предградие на Париж. И като видях този огромен хляб на витрината, си казах: това няма как да го пропусна. Веднага го купих и оттам директно в ателието, където правех отливките.

Снимка

СнимкаМного интересни са скулптурите в изложбата, в които са съчетани фрагменти от антични статуи с предмети от ежедневието. Така творецът прехвърля мост към историята и наследството на миналото. Кое е по-трудно: живописта или скулптурата?

За мене живописта е бавен процес – разказва Андрей Лекарски. – Необходими са ми два до три месеца за всяка една от моите картини, защото работя с техниката хиперреализъм. За това е нужно време, докато при скулптурата трябват повече пари, но времето е много по-кратко и динамично.

Къде по света има картини и скулптури на Андрей Лекарски?

Навсякъде – казва художникът.

Аз не знам съдбата на моите картини, но голяма част от тях редовно се появяват на аукционни продажби. Случвало ми се е даже да си откупя мои лични работи, защото не са стигали интересна цена или са били ниски цените и не е имало клиенти при наддаването. А след това наново да  продам тази творба.

СнимкаТалантът на Андрей Лекарски е оценен отдавна в международните артистични среди. Досега трима български художници: Христо Явашев – Кристо, Жорж Папазов и Лекарски са включени с произведения в колекцията на Музея за модерно изкуство в Париж. Версай притежава две негови скулптури. А в парижкото гробище „Пер Лашез”, превърнало се с годините в скулптурна галерия на открито, може да се види монументалната творба на Лекарски „Строителят на въображаемото”. В началото на 90-те години по време на мащабна изложба в Нанси той е удостоен с ордена на града и е признат за негов почетен гражданин.

Снимки от изложбата Венета Павлова и БУЛФОТО