Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кристалният сън“ на Албена Петрович-Врачанска

БНР Новини
Снимка: личен архив

Албена е композитор, хоров диригент, пианист и педагог – все професии, за които на български език използваме мъжки род. Освен това е артистична и очарователна дама, заредена с позитивизъм. Родена е в София, тук е получила музикалното си образование, но повече от две десетилетия живее в Люксембург, където отдавна има свое място в културния живот на Великото херцогство. Албена е дъщеря и внучка на музиканти.


Моят баща, който беше тромбонист и диригент – разказва тя, – не искаше да се занимавам с музика и много упорито отклоняваше опитите ми. Казваше, че пея фалшиво, освен това намираше професията неподходяща за жена. Може би именно това ме стимулира да не се отказвам, а постоянно да моля родителите си да ме запишат на уроци. Наричаха ме „късното дете“ – за разлика от повечето си връстници, аз започнах да свиря на пиано почти на 10 години. Моят дядо Андрей Врачански е написал много музика в народен стил, а също – маршове и валсове за духови състави. Баща ми правеше оркестрации, беше диригент на военен оркестър. Като музикант и изпълнител се формирах в България, а в Люксембург специализирах композиционни техники на ХХ век. Първият ми учител беше композиторът Пламен Джуров – за голям мой късмет, защото отрано бях посветена в съвременната музика. Благодарение на него постоянно търсех новото, а класическите форми по-късно продължих да изучавам в НМА, при проф. Александър Райчев.

В Люксембург Албена най-активно се изявява като пианист и педагог. Преподава в Европейското училище, организирала е и ръководи клуб „Artistes en Herbe“ („Подрастващи артисти“), който обединява талантливи деца от различни музикални школи.Основала е и конкурс по композиция със същото име. Това е единственото подобно състезание в цяла Западна Европа. Има раздели за деца в три възрастови групи, както и раздел за педагогически репертоар за всички инструменти. Тази дейност е донесла на Албена титлата Кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург (CHEVALIER de l'Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg) – най-голямата люксембургска награда, която се дава за високи постижения в областта на културата. Ето още за предисторията на тези успехи: 

В периода 1991–1995 г. много български музиканти се преместиха в други страни по икономически причини, у нас просто нямаше работа. Аз заминах за Люксембург като пианист в пиано бар. Не се аклиматизирах веднага. В Люксембург се говорят три езика и аз трябваше спешно да ги науча. От самото начало не съм преставала да свиря,  да преподавам уроци по пиано и да дирижирам любителски хорове. И до днес ръководя три подобни състава и три дена в седмицата съм ангажирана с тях. Често включвам български песни в репертоара, изнасяли сме и много концерти само с български творби. Често пиша авторската си музика по поръчка. Понякога мисля седмици наред, но нищо не се случва и просто изведнъж става чудото и в мигновение получавам идеята, която всъщност вдъхновява работата над партитурата. Имам доста приятели, които изпълняват произведенията ми. През последните години те звучат в много различни страни. Мисля, че няма разлика между проблемите, които композирането поставя пред мъжете и жените творци. Дори мисля, че понякога за жените е по-лесно. В страни като Италия, Германия, Люксембург и др. има асоциация за жени композиторки. В Германия дори има издателство, което е предназначено само за жени композитори. В този смисъл т.нар. „нежен пол“ е крачка напред.



Преди дни в София завършиха записите за новия албум, в който са събрани авторски пиеси на Албена. Всички те са в изпълнение на Ромен Нюсбаум. Албумът ще бъде издаден от „Гега Ню“ в началото на 2016 г. На 31 октомври се състоя предпремиерното представяне на албума.


Идеята се роди след поредица от интересни предложения. Преди три години собственикът на голямото нотно издателство Shcott Music ми поръча пиеса за сборник, който подготвяше. В сравнително кратък период  получих и други поръчки. Логично беше да помисля за издаването на диска, а обединяващото начало в случая е изпълнителят.

С пианиста Ромен Нюсбаум

Концертът и записите бяха повод за люксембургския пианист Ромен Нюсбаум да посети за първи път страната ни, макар отдавна да е свързан с нея. 

Харесвам тази музика – споделя Ромен, – тя е много емоционална, много пианистично композирана. Когато става дума за съвременни произведения, понякога хората имат проблем с възприемането им. Пиесите, написани от Албена са много приятни за слушане. Когато навлизаш в света на който и да е композитор понякога изпитваш дискомфорт, но за мен нямаше такава граница. Участвам в този проект заради Албена, която освен талантлив композитор е много интересен човек. Аз съм учил в Швейцария, в класа на българката Рада Петкова. Мога да кажа, че и до днес тя е най-важният учител в живота ми. Така че съм взел нещо от българската пианистична школа. Светът на музиката е много приятелски и много малък. Имах наситен график тук, но успях да се запозная с доста български музиканти. Концертът ни беше в НМА, срещнах се със студенти, атмосферата беше прекрасна. Хората обичат музиката, а това е много, много важно. Щастлив съм от всичко това!

Премиерата на „Кристален сън“ е на 25 януари в Люксембург, в залата на филхармонията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Burnout" – свеж коктейл от поп, кънтри, блус и… щипка джаз

Още сме едва в началото на работната седмица, а вече се чувстваме преуморени, прегорели в работата си… Значи песента на Графа "Burnout" е точно за нас! Рано или късно, всеки може да разпознае себе си в героя от "Burnout" като нужда да забавим темпото...

публикувано на 27.05.24 в 10:15
АМТИИ - Пловдив

Започва 60-ият юбилеен Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Международният фестивал на камерната музика се открива днес в Пловдив. Събитието е посветено на местната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, чиято 60-годишнина съвпада с тази на фестивала. Програмата на международния форум..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена. Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия..

публикувано на 25.05.24 в 12:10