Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест"

Тази вечер от 19 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” в Банско ще бъде открито 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест”. Началото е с премиерата за България на филма за австрийската скиписта „Щрайф” – „Пъкълът на спускачите” с автори  Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия. Програмата на събитието, което ще продължи до 29 ноември, ще предложи 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. 30 от тях участват в състезателната програма на форума, а победителите ще станат ясни в събота вечер. Над 15 презентации и уъркшопове са подготвили чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център на 25 ноември. Като важна част от програмата организаторите открояват и специалния панел за деца и младежи – „Банско Филм Фест KIDS”. Вече няколко години децата и младежите от Банско и района могат да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. А кои са те тази година ще научите от интервюто на Весела Кръстева с директора на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест” Натали Петрова.


Още от категорията

„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15
Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15