Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният крадец, или приказки от „Съкровищницата на баба”

| обновено на 17.12.15 в 13:00 БНР Новини
Снимка: личен архив

Незабравими за много от нас остават коледните и новогодишни истории, които сме чели в детството си, като героите на „Коледната песен” на Дикенс, „Малката кибритопродавачка” на Андерсен и „Даровете на влъхвите“ на О‘Хенри ни пренасят в този радостно-тъжен сезон, който някои хора считат за изпълнен с малки чудеса. В една съвременна приказка малкият Кристофър се събужда рано на Коледа, за да открие, че една от коледните пуйки, приготвени от майка му, отново е изчезнала. Кой отмъква лакомства от семейната трапеза всяка година?

Това ще научат читателите на новата книга на българската писателка Анелия Тончева, която от години живее и работи в Бостън, САЩ. След издаването на романа си „Мистичната Емона” и сборника с български традиции „Любов, Светлина, Ритуали”, това е новата творба на Анелия, отново в съавторство с американския литературен редактор Ребека Картър.

Какво е вдъхновението на този българо-американски творчески тандем този път?

След като публикувахме втората си книга, в нас се породи желанието да създадем поредица от кратки истории за деца, озаглавена „Съкровищницата на баба” – сподели Анелия в интервю за Радио България. Идеята е във всяка книга да има вплетена по една българска традиция, обяснена за деца, като в настоящото издание това е българската коледна погача, в която слагаме късмети. Този ритуал винаги предизвиква голям интерес тук сред моите приятели и колеги в Америка. Дори в предишната ни книга сме включили рецепта как може да се приготви нашенската коледна питка.

Във вече издадената първа книжка от поредицата „Съкровищницата на баба” едно малко момченце се впуска в редица приключения, за да разбере кой е „Коледният крадец”, но вместо това открива какво е значението на Коледа и колко е важно да споделяш своето благополучие с други хора, които са в нужда. Всичко това е придружено с илюстрации и дори кратки игри за деца.

Анелия живее от почти две десетилетия зад океана, но неспирно работи за поддържане на българския дух там. Как ще празнуват идващите празници българските ни съграждани в САЩ тази година?

В Българския културен център в Чикаго ще има поредица от празненства и мероприятия за деца, където те ще се научат как да правят сурвачки, коледни пити, колачета, ще се запознаят с обичая коледуване. По същия начин в българската общност в Бостън ще има различни събития – изяви на танцовите ни ансамбли, коледни вечери и сбирки, посветени на коледните обичаи.

С какво българските коледни традиции се различават от американските?

И тук, понеже Америка е страна, създадена от хора с различен произход, всеки има различен ритуал – споделя Анелия. – Наскоро разговарях с колеги от Виетнам и от Швеция, обсъждахме кой как празнува. Беше много интересно, тъй като независимо от различията, основната идея е да се съберем около масата, да се видим с приятели, да се поздравим. Това е най-ценното, което съществува и в България, и тук - уважението към семейството и приятелите, посвещаването на времето извън работа на истинските ценности. Това е за мен коледният дух.

Занапред Анелия Тончева и Ребека Картър ще работят върху други кратки истории от поредицата „Съкровищницата на баба”, като следващата книжка ще се появи на пазара в началото на март и ще бъде посветена, разбира се, на изконната българска традиция на мартениците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15