Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОНМ на БНР представя музикалните портрети на Йордан Данев, Николай Докторов и Валери Димчев

Йордан Данев, Николай Докторов и Валери Димчев
Снимка: ОНМ на БНР

Продължава концертната поредица “Музика в портрети” на Оркестъра за народна музика при БНР. На 18 февруари в Първо студио ще чуем трима наши съвременници, солисти с различен подход към традиционната българска музика.

Акордеониста Йордан Данев от гр. Варна, най-младия сред тях, познаваме от група „Лот Лориен“, която изпълнява етно и уърлд музика.

Интересен автор, с мащабно мислене и свой стил – казва за него Димитър Христов, диригент на ОНМ при БНР и инициатор на „Музика в портрети“. Публиката ще има възможност да чуе и Валери Димчев – един от най-талантливите ни изпълнители на тамбура, композитор, участник в редица международни проекти, който живее и работи в Благоевград.

Със своето „Валери Димчев трио“ известният музикант е гостувал в Европа, Северна Америка, Азия. Заедно с Недялко Недялков – кавал, Стоян Янкулов (Стунджи) – перкусии, Пейо Пеев – гъдулка и други наши изпълнители участва в проектите на Жорди Савал, представяни на многобройни концерти по света.

Третият солист в предстоящия концерт е Николай Докторов – изпълнител на кавал, преподавател. Работи с деца и младежи, които се обучават в специализирани училища във Варна. Ръководи и няколко фолклорни състава към различни организации, както и две кавалджийски формации – малка и голяма. Негови възпитаници постоянно печелят награди в национални конкурси във всички възрастови групи. Като изпълнител е част от различни проекти у нас и извън страната. Щастлив съм, че правя това, което обичам. През целия си съзнателен живот отдадено работя за музиката и традиционния български фолклор – споделя той и продължава:

Бях много приятно изненадан от поканата да участвам в тази нова и интересна форма на изява, подета от ОНМ на БНР. Приветствам идеята да се представят народни изпълнители от цяла България. Това ни дава възможност не само да свирим с невероятния оркестър, но и да се срещнем с огромната аудитория на Българското национално радио. Подготвил съм пиеси на нашите стари майстори-кавалджии, ще изпълня и солови мелодии. Както знаем, хубавите идеи винаги пораждат други. Затова мисля да потърся възможности за изяви на младите музиканти. В Радио Варна ние правим подобни концерти. Хубаво е, когато на концертния подиум застанат ученици, усвоили в определена степен трудностите на инструмента, който са избрали, за да изживеят една мечта, една истинска магия. Това ще ги мотивира да продължат да работят. Всички ние, които се стремим да развиваме и запазваме нашия фолклор, се стараем да вървим в тази посока. Концертите, организирани от ОНМ на БНР и целия екип на медията скъсяват дистанцията между изпълнител и публика. Това дава един много важен елемент за възприемането и разбирането на тази музика. Моят учител Цвятко Тенков от село Стефан Караджа, Варненско не беше завършил академия. Но този човек носеше в себе си цялата красота на народната ни музика и обаянието да предава любовта към нея, да създава професионални навици у учениците си, които остават за цял живот. Толкова години вече преподавам, а той е винаги „в ушите ми“, в съзнанието ми. Научи ме на всичко, а аз продължавам да предавам опита си на младите. Намирам, че това е истинско и стойностно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15