Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Национално движение „Обичам България”

Снимка: Национално движение „Обичам България”

България – земя, целуната от боговете; погалена от магическите звуци на орфеевата музика. Земя, попила кръвта на хиляди знайни и незнайни герои, за да разцъфне върху нея благоуханната българска роза. Опознай я, обикни я! Към това призовават момчетата – Любомир Ангелов и Ивайло Киров, които стоят зад инициативата Национално движение „Обичам България”.

Ние сме двама приятели още от ученическите години. Занимаваме се с фотография. От 15 години обикаляме из цялата страна и постоянно откриваме нови интересни места. Мнозина обикалят България, правят снимки с телефони и цифрови апарати. Но в крайна сметка тези  снимки се разпиляват някъде в пространството. Идеята ни беше всички тези красиви кътчета на нашата родина да останат за всеки пътешественик като прекрасен спомен, събрани в един красив албум, – разказва Любомир.
Така се ражда идеята за албум с красиви фотографии-лепенки, които туристите могат да закупят в над 100 туристически обекта в страната, като тенденцията е техният брой постоянно да расте. Инициативата е отворена и към нея могат да се включват и други известни и по-малко известни обекти. Ние отдавна си сътрудничим с много музеи в България. Започнахме инициативата с тези, с които поддържаме контакт. Интересът обаче расте и постоянно ни търсят и от други туристически обекти, информационни центрове и музеи, които искат да се присъединят, уточнява Любомир.


През последните години българите много пътуват до близки и далечни страни. Но познават ли и оценяват ли те красотата и величието на собствената си страна? Не остава ли тя за тях някъде на заден план?


Не е така,
– категоричен е Любомир Ангелов. – Когато пътувам, забелязвам колко много хора посещават туристическите обекти в страната и това е радостно. За да съществуват обектите, трябва да има интерес към тях, посещаемост. И мисля че интерес наистина има. Младите хора пътуват много из страната – на стоп, с влак и с други средства. Мисля, че те обичат България.

След годините на нихилизъм по отношение на българщината, българските старини и природни богатства след демократичните промени, в последно време сме свидетели на формирането на мощна вълна, насочена към опознаването на българските корени, задвижена от младите хора на България. Тя бе подсилена и от политиката на Министерството на туризма за стимулиране на интереса към вътрешния туризъм.


Може би това е пътят – да се подкрепят обектите, да се прави реклама, да се създаде инфраструктура и хората да могат да получават информация за местата, които посещават. Това, последното, благодарение на интернет вече бързо става. Това е и целта на Национално движение „Обичам България”да популяризираме различните обекти и по някакъв начин да стимулираме туризма в страната, да подпомогнем музеите и туристическите обекти, с които работим и за които се грижат хора с много любов, като поддържат историята жива”, – споделя Любомир Ангелов.

Той уточнява, че от 35 до 65% от цената на фотографиите-лепенки отиват за благотворителна цел – за развитието на конкретния туристически обект. Лепенките могат да бъдат намерени в знакови за България обекти като паметникът „Шипка”, Долината на розите, крепостта „Царевец” в гр. Велико Търново и др., а също така и в по-малко известни, разказва Любомир:

Сред по-слабо известните обекти е побралият в себе си история от медно-каменната епоха до Средновековието археологически комплекс „Калето” в град Мездра. Малко по-встрани от туристическия поток е и музейната сбирка „Васил и Атанас Атанасови” в гр. Ловеч. Тя е открита през 2008 г. и носи името на доц. Васил Атанасов, който дарява цялата си колекция от минерали, събирана в продължение на 40 години. Надяваме се чрез инициативата „Обичам България” да популяризираме също прекрасния Литературно-художествен музей „Чудомир” в гр. Казанлък, който се грижи за съхраняването, проучването и популяризирането на големия български писател, художник и обществен деец Чудомир и чиято сграда е архитектурен паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35