Природен парк „Небесните пасбища“ – кътче, изпълнено с позитивна енергия и любов

Снимка: БГНЕС

Само на около 70 километра от София, в село Осиковица, се крие едно райско кътче, където човек наистина може да забрави ежедневните си грижи, да се порадва на песента на птичките и да се слее с природата. Това кътче се нарича Природен парк „Небесните пасбища“. Паркът е необикновен, защото не само съхранява природните блага, но и пресъздава редица приказни светове.

Там човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта. Но трябва да се внимава, защото съвсем близо, зад листата на дърветата, се крият вещици, магьосници и баскервилското куче. Това са само част от забавленията, които очакват посетителите. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, бъчви, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки.

Всичко това съществува благодарение на д-р Васил Ангелов, който преди години превръща своите земи в хармонично място, достъпно за всички хора и то напълно безплатно.

Светът и най-вече младите хора на България осъзнават другия смисъл на живота, а не този, съсредоточен в богатството, парите и властта. Аз правя всичко с много любов към човека и ми е леко и приятно. Радостта и благодарността, които получавам, са голямото ми възнаграждение. Харесва ми да давам безкористно на всички. Сега ще станат 10 години от началото на изграждането на парка, а посещенията растат всеки ден. Идват както много българи, така и чужденци – коментира д-р Ангелов.


Името на природен парк „Небесните пасбища“ е заимствано от едноименния роман на Джон Стайнбек. По този начин създателят на парка иска да акцентира върху единението на човека с природата и уверява, че това е точното място, където можеш да се спасиш от напрежението на големия град и да се докоснеш до небесното. В средата на приказните светове се издига каменният храм „Св. Василий Велики”, построен едва за 3 месеца. Дълго време там нямало камбана и се използвала сувенирна камбанка, но днес храмът разполага с истинска. Много от посетителите вярват, че мястото има лечебни сили.


Друга идея, която е заложена тук, е да се провокират децата да четат книги, да се запознаят отблизо с приказните герои, които виждат в парка. Според Васил Ангелов и възрастните имат нужда да се върнат към книгите, защото напоследък са се отчуждили от тях, а това е жалко.


В началото ние сме сложили словото, знанието и училището, а след това вярата, която е поддържала живота на земята толкова години. Но това, което хората успяха да комерсиализират и загубят, е любовта. Сега тя е насочена към власт и пари. Затова сложихме Седемте моста на любовта, любовта към всичко и към всеки –
казва още д-р Ангелов.


В бъдеще предстои паркът да бъде доизграждан и да се появяват нови и нови интересни неща, а вече фигуриращите да бъдат усъвършенствани и естетизирани. До момента това се случва благодарение на усилията на семейството на д-р Ангелов и на добросърдечни дарители. За „довиждане“, създателите на това чудно горско кътче споделят пред посетителите своята формула за пълноценен живот: съчетанието между доброта и любов се равнява на хармония и радост.

Снимки: БГНЕС и Луиза Лазарова


Още от рубриката

Етикетът е начин на водене на политика

Елитът на цивилизована Европа пристигна в София на 11 януари за официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той донесе със себе си не просто добро възпитание и обноски, но и познания по политически етикет. Успяват ли да..

публикувано на 18.01.18 в 11:11

Занаятът на ковача е символ на дома и огнището, казва майстор-занаятчията Атанас Пеев

Дойде ли Атанасовден и зимата си отива! – това казвали старите българи, които отбелязвали празника на Св. Атанас ий Велики на 31 януари, по стар стил. В наши дни денят за прослава на православния светец е на 18 януари. Първият месец от годината..

публикувано на 17.01.18 в 13:31
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44