Природен парк „Небесните пасбища“ – кътче, изпълнено с позитивна енергия и любов

Снимка: БГНЕС

Само на около 70 километра от София, в село Осиковица, се крие едно райско кътче, където човек наистина може да забрави ежедневните си грижи, да се порадва на песента на птичките и да се слее с природата. Това кътче се нарича Природен парк „Небесните пасбища“. Паркът е необикновен, защото не само съхранява природните блага, но и пресъздава редица приказни светове.

Там човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта. Но трябва да се внимава, защото съвсем близо, зад листата на дърветата, се крият вещици, магьосници и баскервилското куче. Това са само част от забавленията, които очакват посетителите. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, бъчви, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки.

Всичко това съществува благодарение на д-р Васил Ангелов, който преди години превръща своите земи в хармонично място, достъпно за всички хора и то напълно безплатно.

Светът и най-вече младите хора на България осъзнават другия смисъл на живота, а не този, съсредоточен в богатството, парите и властта. Аз правя всичко с много любов към човека и ми е леко и приятно. Радостта и благодарността, които получавам, са голямото ми възнаграждение. Харесва ми да давам безкористно на всички. Сега ще станат 10 години от началото на изграждането на парка, а посещенията растат всеки ден. Идват както много българи, така и чужденци – коментира д-р Ангелов.


Името на природен парк „Небесните пасбища“ е заимствано от едноименния роман на Джон Стайнбек. По този начин създателят на парка иска да акцентира върху единението на човека с природата и уверява, че това е точното място, където можеш да се спасиш от напрежението на големия град и да се докоснеш до небесното. В средата на приказните светове се издига каменният храм „Св. Василий Велики”, построен едва за 3 месеца. Дълго време там нямало камбана и се използвала сувенирна камбанка, но днес храмът разполага с истинска. Много от посетителите вярват, че мястото има лечебни сили.


Друга идея, която е заложена тук, е да се провокират децата да четат книги, да се запознаят отблизо с приказните герои, които виждат в парка. Според Васил Ангелов и възрастните имат нужда да се върнат към книгите, защото напоследък са се отчуждили от тях, а това е жалко.


В началото ние сме сложили словото, знанието и училището, а след това вярата, която е поддържала живота на земята толкова години. Но това, което хората успяха да комерсиализират и загубят, е любовта. Сега тя е насочена към власт и пари. Затова сложихме Седемте моста на любовта, любовта към всичко и към всеки –
казва още д-р Ангелов.


В бъдеще предстои паркът да бъде доизграждан и да се появяват нови и нови интересни неща, а вече фигуриращите да бъдат усъвършенствани и естетизирани. До момента това се случва благодарение на усилията на семейството на д-р Ангелов и на добросърдечни дарители. За „довиждане“, създателите на това чудно горско кътче споделят пред посетителите своята формула за пълноценен живот: съчетанието между доброта и любов се равнява на хармония и радост.

Снимки: БГНЕС и Луиза Лазарова


Още от рубриката

Те ни карат да се гордеем, че сме българи

“Достойните българи” е инициатива на вестник „24часа“, която вече 16 години разказва вдъхновяващите истории на обикновени българи, направили необикновени постъпки. Хората, отличени като достойни, помагат без корист на бедни, болни и самотни,..

публикувано на 21.03.18 в 12:05

Монументът „Камбаните“ край София не се руши, а се разкрасява в навечерието на своята 40-а годишнина

Няма друга държава в Европа, а и по света, която да притежава огромен перкусионен инструмент, на който да се изпълняват музикални произведения чрез синхронизиран звук от камбани. Преди близо 40 години в покрайнините на София е построен един масивен..

публикувано на 20.03.18 в 11:40

Регионалният исторически музей в Сливен с дарение за бесарабските българи в Молдова и Украйна

Регионалният исторически музей (РИМ) в Сливен дари свои издания на библиотеката „Христо Ботев” в Кишинев.   Тя е създадена през 1992 г.от българската диаспора в Молдова и е филиал на градската библиотека. Книгите в нея са на бесарабски българи,..

публикувано на 19.03.18 в 11:21