Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб „Милениум” амбицира емигранти да помагат на родината

БНР Новини
Румен Чолаков
Снимка: БГНЕС

Скорошна статистика сочи, че близо 3 милиона българи живеят извън пределите на България. Емиграцията се превръща във все по-голям проблем. Много от напусналите страната българи виждат своята реализация единствено зад граница. Немалко остават с излъгани надежди, но има и добри примери. Макар да живеят в чужбина, те са активни и имат желание да помогнат страната ни да осигурява по-добри и достойни условия за живот на своите граждани. Ще ви срещнем с Румен Чолаков, успешен адвокат, завършил право и история в Кеймбридж. Той е председател на новоучредения клуб „Милениум”, обединяващ успели млади българи от цяла Европа. Нека чуем какво го мотивира да започне тази инициатива:

От 9 години живея във Великобритания и въпреки това голяма част от ежедневието ми минава в общуване с българи, разговори със семейството ми, четене на български медии. Много ми се иска, когато един българин заминава за чужбина, той да го прави от желанието да живее в друга държава, а не по принуда, че единствено там може да намери реализация. Аз имам късмета да познавам приятели, които са много дейни във Великобритания. Тръгнахме с идеята и желанието да работим за България и по някакъв начин да помогнем на страната, без непременно ние да сме там. Броят на българите в чужбина е изключително голям и може би не всички от тях ще се върнат отново в България, но смятам, че много от тях биха отделили време да допринесат с каквото могат за родината ни.

Според Румен, основната причина българите да емигрират не е толкова желанието за висока заплата, колкото отчаянието, че престъпността у нас е навсякъде и остава безнаказана. Показните акции, последвани от шумни процеси не изчистват имиджа на съдебната система, нито пък връщат доверието на гражданите в нея. Доверието в институциите се гради с години, а 25 от тях са вече история. 25 години днешните емигранти чакаха и искаха да бъдат промяната отвътре, но се сблъскаха с анархията и апатията, която цари у нас. Осъзнаха, че не могат да победят системата. Затова бяха принудени да продължат живота си навън. Далеч от дом и семейство, далеч от приятели и познати места.

Въпреки че са в чужбина, младите хора от „Милениум” пазят България в сърцето и ежедневието си и искат да са от полза за българския бизнес и управлението на страната. Стремежът им е клубът да обедини българите в чужбина, за да могат да действат заедно в защита на важни за страната ни каузи.

Макар и новосъздадени, техните цели и амбиции са впечатляващи. Ето част от тях:

На този етап сме предвидили няколко инициативи. На 22 юни в българското посолство в Лондон ще направим една голяма дискусия на тема Членството на Великобритания в Европейския съюз и по какъв начин това ще се отрази на ЕС и на българите, които живеят във Великобритания. Надявам се, че това ще е от полза преди референдума. Ние няма какво да направим по отношение на резултата, но все пак можем да осигурим информация. Втората инициатива, по която работим е нашият уебсайт, който ще пуснем в началото на юли. Той ще бъде една база данни за всичките ни членове и ще бъде като ресурс, който ние ще предоставим на българския бизнес и държавна администрация, а и на медиите за контакти с българите в чужбина, за да видим дали някои от тях не биха намерили своята реализация обратно в България. Друга наша инициатива, която ще проведем през есента е дали под формата на лекции или презентации, да се свържем с няколко български университета. Ще ги запознаем с нашия опит, с онова, което ние сме преживели в чужбина. Също така се надяваме, че в процеса на работата ни, ще можем да се свържем със спонсори и да учредим стипендии „Милениум”. Виждал съм много примери в западни държави, където дадена компания или дори правителството дава стипендия на някои от техните граждани да следват в престижни университети в чужбина или по специалност, която за тях е важна. В замяна на това, те трябва да се върнат в съответната компания или държава и да работят за период от 3 до 5 години за компанията или в държавната администрация. Смятам, че това е един чудесен пример, който трябва много повече да се развива в България.

Проблемът с признаването на дипломите на български студенти, завършили в чужбина също е тема, по която в „Милениум” работят активно. Надяват се, че след проведените срещи в Министерството на образованието, ще се работи за улесняване на процедурата по легализация на тези документи. Клубът изрази своята позиция и по темата с ограничението на българите да гласуват в чужбина. Според тях, ограничаването на правото на глас създава предпоставки за издигане на бариера между българите у нас и зад граница и призовават да не се делим на патриоти и родоотстъпници, защото това води само негативи със себе си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08