Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал с вкус на боровинки на хижа „Амбарица”

БНР Новини

Щом стъпите в подножието на Троянския Балкан, търсете знаците – те ще ви водят нагоре по козите пътеки. А ако ви лъхне ухание на боровинки, то непременно се огледайте за хижа „Амбарица”! Там ви очаква най-дъхавият фестивал с мастиленолилави нощи, свеж повей от планината и дръзновени хора с отворени сърца.

СнимкаВкусно сладко от боровинки, но всъщност много повече – в края на тази седмица третият Фестивал на боровинките ще насели местността около хижа „Амбарица” с почитатели на даровете на планината. Така още в петък най-нетърпеливите туристи ще бъдат приветствани с музикално парти под звездното небе.

Идеята е да върнем хората в планината и да им покажем що е то планински туризъм разказва Йорго Пецас от организаторите на фестивала. А също така да подпомогнем поредната хижа, за която държавата няма възможност да се грижи. Всички средства, които изкараме от фестивала, ще отидат именно в хижата – например там няма ток и се инвестира в система за соларни батерии. Работим на доброволен принципи тъй като мястото е труднодостъпно, всичко се носи на гръб – имаме си и един хубав кон Борко, който също помага с пренасянето на нещата.

СнимкаПреди три години Ема – новата стопанка на хижа „Амбарица”, споделя мечтата си да има Фестивал на боровинките, а групата приятели около FREERIDERZ решава да я сбъдне. Днес равносметката е пълна не само с безброй бурканчета ароматно сладко, но и със значима помощ за планинския дом. Поредният фестивал също ще бъде наситен с разнообразни събития – от традиционното бране на вкусния плод през филмовите прожекции на екологична тематика до концертите в най-разнообразни стилове.

Новото е, че имаме по-силна музикална програма–разкрива Йорго Пецас. Разбира се, това не е музикален фестивал – хората вече са малко отегчени от тях и имат нужда от нещо по-различно. Затова и наблягаме повече на различните кръжоци. Например имаме кръжок по народни танци, за правене на натурална козметика и на сурови сладки, както и за прочутите мекици на хижа „Амбарица”. Голямото име в музикалната програма пък ще бъде Теодосий Спасов – към него ще се присъедини младият изпълнител Иван Шопов, с когото имат общ „Балкански проект”. Има и други интересни имена, сред които са фолклорната формация „Авигея” и Two Cities One World на двама българи, живеещи зад граница, с хубави гласове и хубав албум.

СнимкаСред толкова много занимания и кристален въздух в планината, апетитът се изостря... за амбаришки мекици. Организаторите обещават да разкрият тайната на лакомството, за което сутрин се извиват опашки, но с уговорката, че то не става вкусно без лилава усмивка. А за да има с какво да го гарнират, гостите на фестивала ще трябва да оберат боровинките в околността. Участниците ще бъдат разделени на две групи, които ще се състезават помежду си и със собствен труд ще сварят сладкото (от организаторите – захарта).

Ала тъй като всяко нещо си има край, от всички се очаква на финала да проявят смирение към планината.

СнимкаЗа нас от първостепенна важност е когато приключи фестивалът, природата да бъде непокътнатаказва Йорго Пецас. И смея да твърдя, че от много фестивали, на които съм присъствал, ние го постигаме по възможно най-добрия начин. През м.г. например не сме използвали нито един пластмасов продукт. Хората са съпричастни, помагат в чистенето – нещо, което ни доставя удоволствие да виждаме, че се заражда у българите като начин на мислене.

СнимкаАко имате екологично съзнание и искате да помогнете за обновяването на хижа „Амбарица”, ако не ви достига дъх в прашния и горещ град или жадувате за приключение, не се колебайте – станете с изгрева, вземете раницата и ходом марш към Стара планина.

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50