Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живка Шопова: Да пиша текст върху готова музика е любимото ми занимание

БНР Новини
Живка Шопова и Константин Цеков
Снимка: личен архив

Живка Шопова е поетеса, автор на текстове за поп и джаз песни, които създава върху готови мелодии и е сред най-добрите в тази област. Работи с различни композитори, но най-често със съпруга си – Константин Цеков от известната група ФСБ.

Едно момиче с цветен шал и плитки от корал,

оглежда се в океана цял и пясъка му бял… – откъс от текста на „Океан“.


Песента е от проекта „ФСБ за другите“, продуциран от БНР, който ще излезе в албум съвсем скоро. Песните в него са по музика на Константин Цеков, текст – Живка Шопова. Сред тях е и „За нежност“, в изпълнение на Любо Киров.

Това, което исках да ти кажа, прошепна тайно жадната трева.

Преминах прага, взех си и багажа. Разля се в очертания света…

За нежност ненаситна е нощта….

Живка има издадени няколко стихосбирки, а във фонда на БНР се съхраняват много записи на детски радиопиеси с нейно участие. Била е част и от квинтета „Пейте с нас“, създаден и ръководен от баща ѝ – Михаил Шопов, известен композитор на детски песни. Казва, че заниманията с музика от ранна възраст много ѝ помагат в създаването на текстове. Има ли любими сред тях? Ето отговора ѝ:

Обикновено харесвам последното, което съм написала, но то бързо отива „зад гърба ми“. Винаги ми е по-интересно това, което предстои. Аз съм настроена приключенски, не се задържам много на едно място. Непрекъснато нови идеи, осъществявам ги с помощта на много хора, които са около мен. С годините осъзнах нещо – най-важното е човек да работи с екип, на който си се доверявал многократно и имате еднакви творчески. Не харесвам негативизма, завладял света около нас. Предпочитам всичко да е оптимистично. Благодарна съм, че от дете съм в артистична среда, макар че човек винаги трябва да се гордее със семейството си. От него по-важно няма, независимо какви професии имат родителите ти. Но наистина се гордея се с моя баща. Това наистина ми оказа влияние. Не мисля, че ако не си от такава среда, нямаш шансове да постигнеш успехи, да тръгнеш по духовни пътища, които да отриваш и преоткриваш. Говоря за себе си и стабилната основа, получена в детството, която ми даде много възможности. Любимият момент за мен е когато композитор е написал музика и аз трябва да направя текста. Макар че работя за много други творци, обикновено това се случва между мен и Косьо. Има много технически подробности, които трябва да се спазват. Не е лесно и едновременно се получава с лекота, затова обичам да го правя.


Живка Шопова е автор на поредица от книжки със стихове за деца, както и на десетки текстове за детски песни, които изпълняват малките певци от „БонБон“. Споделя, че за нея това е най-добрата българска детска вокална група. „Там всичко е шарено, с богати вокални партии, аранжиментите също са много добри“ – добавя тя. Сред любимите ѝ детски песни е „Овца“, по музика на Борис Чакъров. Убедена е, че когато става дума за деца, трябва да се работи с голяма отговорност, защото това е част от възпитанието.

Всеки път се вълнувам, когато идвам в БНР – казва още Живка. – Цялото ми детство е свързано с него. В началото на 60-те години бяха обявили конкурс за участници в детски радиотеатър, явих се и ме приеха. Бях много малка, но вече четях съвсем гладко. Благодарна съм на Славка Матова – главен режисьор на детския радиотеатър. Сигурно още се пазят онези истински бисери на детската драматургия, които записвахме всеки ден в продължение на години. С „Пейте с нас“ също записвахме в БНР. Бяхме пет момичета, пеехме на пет гласа, страхотни спомени имам. Това е първият у нас състав за забавна детска песен. Баща ми явно е осъзнал необходимостта от подобна формация, създаде прекрасни песни, които хората и до днес слушат. Всичко, с което съм се занимавала като дете, днес много ми помага. Особено в създаването на текстове за песни. Обикновено улавям моментно настроение, моментен копнеж към нещо недостижимо. Досега никога не ми се е случвало композитор да ми даде указания какво да съдържат стиховете. Казват ми: „Както го усетиш!“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25