Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожден ден на остров Света Анастасия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
За остров Св. Анастасия казват, че е райско кътче в Бургаския залив. През Средновековието тук е имало манастир, част от него е запазена и до днес. Свети обители са съществували и на созополските острови Св. Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но днес от тях има само археологически останки. Превратна е съдбата на острова – през годините манастирът е опожаряван многократно и нападан от пирати. В началото на XX век от света обител е бил превърнат в затвор, а по късно изоставен и занемарен. Днес той е привлекателна туристическа дестинация, която разкрива културно-историческото наследство на остров Света Анастасия. Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, музейни експозиции, старинна черква „Успение Богородично“, която определя рождения ден на острова на 15 август, всичко това привлича българи и чужденци. А как ще премине празникът? – наш гид е Росалина Димитрова, директор на общинското предприятие „Туризъм” – Бургас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15