Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КвАРТал фест ни напомня за наследството, което трябва да опазим

БНР Новини
Снимка: Райна Тенева

Ако потърсите информация за „Арт квартал“ в интернет, ще откриете стотици примери за такива из цял свят. Подобни квартали има в Лос Анджелис, Оклахома, Портланд, Лондон, Краков, Барселона… Там артистите имат свое пространство, където да създават и излагат творчеството си, а гражданите и туристите – място за незабравима разходка в артистична атмосфера и за среща с най-различни хора и техните таланти.

Примерите за въздействието на  подобни квартали върху развитието на градовете са показателни. През последните години зачестяват идеите за обособяването на  подобна действаща културна зона в София. Една от тях е пилотното издание на КвАРТал фестивал между 16-18 септември, в района на стария еврейски квартал в София. Той е разположен в периметъра между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Какво е онова, което го отличава от други градски фестивали, разговаряме с един от организаторите му Мартина Стефанова:

Идеята е чрез него да представим по-големия проект, за който работим, а именно – инициативата „КвАРТал”, която цели обособяването на културен такъв в София. Самият фестивал ще представи на хората от квартала и на прииждащите тук, неговия потенциал малките пространства, уличките, къщите, архитектурно-историческите забележителности. Ще разкрие тези страни на квартала, които са забравени или загубени. Ще поставим акцент върху различните места в района – заведенията, киното, ателиетата,свързвайки ги в общ ансамбъл. Така ще помогнем на хората да усетят мястото, където живеят.


А ето и причината да изберат този квартал за сцена на фестивала:

След изследване на градската среда, установихме, че по-подходящо място за подобен арт и културен квартал в София няма. Всичко тук е събрано на едно място и е създадена почти готова среда. Другата ни цел е да обърнем публичното внимание към този архитектурен резерват и старите къщи, които все още са тук, тъй като една след друга си отиват. Това са сгради, които имат нужда от закрила, защото те създават облика на този стар център.


В рамките на три дни, КвАРТал фест ще ни предложи богата музикална програма, представления, лекции арт работилници и спортни центрове.
Специална обиколка ще покаже сградите с интересна архитектура, както и имоти, които могат  да се наемат за реализиране на различни бизнес и артистични проекти. Предвидени са също и специални гурме и бар обиколки с много изненади. Какво още не бива да пропускаме?

Ще има няколко изложби и  турове, които ще разказват за миналото. Предвиждаме историческа и археологическа разходка. Всъщност това е старият еврейски квартал, който преди години е бил изключително поддържан и облагороден. След това много от хората заминават за Израел. Така кварталът и къщите остават изоставени в по-голямата си част. Именно затова в рамките на фестивала ще бъде отворена синагогата и музеят към нея. Там всеки един ще може да дойде и да чуе повече детайли за историята.


Според Мартина, нуждата от артистичен квартал е повече от видима, тъй като има много енергия и желание той да се създаде. Необходим е и в контекста на културното и социално-икономическото развитие на града.

Дали КвАРТал фест ще даде  сериозен стимул за развитието на независимо  артистично пространство в София, предстои да видим. Надяваме се, тъй като такива артистични практики, трансформиращи  занемарените градски пространства, са шансът за съхраняване и рестартирането на градската култура в българската столица.

Снимки: Райна Тенева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10