Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Рупкина: Странджанската песен за мен е живот, спасение, България

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Гласът на Янка Рупкина е сред разпознаваемите знаци на фолклорната певческа слава на България. Вече 55 години нейните концертни изяви по света и у нас се превръщат във вълнуващи събития за публиката. Неслучайно знаменитият музикант Джордж Харисън подарява своя плоча на прочутата ни певица с посвещението: „На най-голямата певица на планетата”. А Кейт Буш записва за албума си „Червената обувка” вокалните импровизации на световноизвестното трио „Българка” в състав: Янка Рупкина, Ева Георгиева, Стоянка Бонева.

Янка Рупкина е родена в с. Богданово, Бургаско. Израснала е в семейство, за което странджанската песен е ежедневие и в труд, и в отмора. Така неусетно усвоява тънкостите на странджанското пеене от своята баба. А с първата награда от фолклорния събор в Граматиково през 1960 г. идва и първото признание на специалистите за музикалната ѝ надареност и оценката им за чистотата на уникалния ѝ странджански стил.

През 1961 г., след успешен конкурс, Янка Рупкина постъпва в хора на Ансамбъла за народни песни на БНР, по-късно наречен „Мистерията на българските гласове”. Под това име е известна и поредицата от албуми на швейцарския продуцент Марсел Селие, чийто върхов успех е престижната американска награда „Грами” през 1990 г. Изключителна заслуга за нея имат хоровите песни със солистка Янка Рупкина. За една от тях – знаменитата „Калиманку, Денку мъри” авторът на хоровата й партитура Красимир Кюркчийски възкликва за солото й така: Изключителен глас. Чист като поток. Такава певица не се ражда всеки ден. А акад. Николай Кауфман добавя: Дори само „Калиманку Денку мъри” да бе изпяла, пак стигаше…

В края на 70-те години на м.в. Янка Рупкина, заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева, сформират трио „Българка”. Съдбата подарява на именитата ни певица още по-големи възможности за съвместни изяви и турнета с вече прославилия се хор „Мистерията на българските гласове” и с трио „Българка” по целия свят.

Известни са срещите на Янка Рупкина с Джордж Харисън, Кейт Буш, но и с други музикални знаменитости, за които разказва певицата:

Аз имам и други много големи срещи с други колеги, композитори, певци – Линда Ронщад от Сан Франциско – САЩ. За мен беше голяма чест, че Дейвид Бауи, когато се е женил, е пуснал моята „Калиманка”, вместо Менделсон. Не мога да не бъда щастлива певица. И по случай 25-годишнината от сватбата си, той пак е пуснал „Калиманка”. Аз му изпратих съобщение, за да му благодаря за това, че е оценил моя глас. Това е една голяма песен, която прослави мен, г- н Кюркчийски и България. Имам и други мои колеги, като оркестъра от Дания на Симон Лоенбах. С него имам записи за диск. Имам записи с Денис Прикент, французин, беше малък – на 15 години. Бяхме на един фестивал, там беше Жан-Мишел Жар, с когото се запознахме. Работила съм с австралийски хор, с хора от Бостън на Марта Форсайт и направихме големи концерти със Стоян Величков. Но паметна остава срещата с Кейт Буш, както и с Джордж Харисън, който ни прие в неговия замък да изнесем голям концерт. Щяхме да правим и записи, но жалко, той си отиде рано. Моят път е много дълъг и нелек. И трудът, който съм положила, е много. Имам здрава психика, доволна съм, че макар и на тези години, продължавам да работя. Сега направихме група със сестри Аджови, квартет „Славеи”, Даниел Спасов и Милен Иванов, организатор е Владислав Славов, също добър певец, правим концерти из България. Сама правя рецитали с джаз оркестри в НДК, с групата „Ъндърграунд транс глобъл” също имах концерти у нас и в Ирландия. Предстои турне в Канада и САЩ с танцов състав и мисля да попеем на хората от сърце.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30