Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Скици от Испания” – първо изпълнение у нас

Снимка: архив
На 16 март, в Първо студио, Биг бендът на БНР ще представи за първи път у нас „Скици от Испания” (Sketches of Spain) на Гил Евънс – джаз пианист и бендлидер. Той създава пиесите между 1959 и 1960 г. за и заедно с големия тромпетист Майлс Дейвис, който избира да работи с него като аранжор и композитор. Сътрудничат си в няколко проекта. По същото време са направени и записите с оркестъра на Евънс. През 2003 г., според списание Rolling Stone, „Скици от Испания“ се нарежда сред 500-те най-добри албума на всички времена. В него звучи „Аранхуес“ на Хоакин Родриго, пиеса на Мануел де Фая, испанска народна песен и две пиеси на Евънс. Тази необикновена програма ще чуем благодарение на Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР. Завладян от музиката и изпълнението на „Скици от Испания“ още от първото слушане, след време той се свързва със семейството на Гил Евънс и така се сдобива с партитурата.
  Произведението е нещо като запазена марка за сътрудничеството между Майлс Дейвис и Гил Евънс – казва Антони. – Получило е безброй изключителни оценки от критиката и много награди. Според самия Майлс това е една от връхните точки в неговата кариера. Записано е на дългосвиреща плоча и в нея има само пет пиеси - изключително минималистично написана, аранжирана и изпълнена музика, създадена без всякаква показност. Музика, която „се забива” директно в душата ти. Това е за мен голямото изкуство – когато загърбваме показността и се опитваме да създаваме нещо, което има дълбочина.

СнимкаСолист в концерта е Росен Захариев-Роко (тромпет и флюгелхорн). Получил образованието си в НМУ „Любомир Пипков“ – София и консерваторията в Ротердам, той няколко години живя и активно работи в Бостън и Ню Йорк. След това се завърна на българската сцена, част е от различни формации и проекти. Той е обичан и ценен от колегите и от публиката заради забележителните си качества на инструменталист и неизменния стремеж да говори със свой глас, според собствените му думи. Как се чувства в ролята на Майлс Дейвис – ето и неговия отговор:

Чувствам се като себе си, но усещам присъствието на Майлс Дейвис, защото той живее в музиката. Макар че вече имам „своя глас“ като изпълнител, влиянието на Майлс върху мен е много голямо. Играя си като на люлка между оригинала и моето виждане. Толкова ми харесва начина, по който той свири, че не ми е трудно „да отида там“. Но все пак балансирам с това, което чувам в себе си, не свиря дословно нещата. Интересно е, че дълги години аз го слушах, но не можех да го чуя истински. Георги Дончев (контрабасистът) ми говореше в продължение на няколко години за Майлс, а аз все отговарях, че той прави много грешки, че свири фалшиво… Оказа се, че има музика, до която трябва „да дораснеш“. Влиянието на Майлс в стила ми на свирене винаги е било в съчетание с влиянието на много други джаз изпълнители, композитори. Според мен, ако някой иска да не повтаря своите предшественици, това е ключът – да слушаш много изпълнители, но да се научиш да чуваш най-вече себе си. Много се радвам, че отново ще свирим заедно с Биг бенда на БНР. Прекрасно е това, което се случва откакто Антони Дончев пое нещата в свои ръце. Толкова звезди и светила в джаза бяха солисти в програмите на оркестъра. Това неимоверно повишава нивото на музикантите, а и те не спират да работят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15