Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на 139 годишнината от Освобождението на страната ни. Посетителите могат да се насладят на изкуството на австриеца Йозеф Обербауер, представено в 22 акварела. Той е бил служител в софийския кадастър. Учил инженерни науки и художествено изкуство в Австрия, Обербауер пристига в България да търси своето поприще, след като не завършва образованието си в родината. Повече за изложбата научаваме от Марияна Маринова, завеждащ научна и експозиционна дейност.

Снимка
В тези картини виждаме една изчезнала София, каквато отдавна не съществува. Може да се видят типичните носии от онова време. В пейзажите има гледки, които вече не съществуват. Такива са Часовниковата кула, Златарската чаршия, Сливнишкия хан, едни места, които оживяват с картините на Йозеф Обербауер.

Снимка
Много от местата, които са изобразени в картините, могат да се разпознаят и днес. Това е ценна информация за миналото на София, запазено в картините на Обербауер. Изложбата предизвиква голямо любопитство в младото поколение, тъй като то иска да попие от историята на своя град. Затова е интересно да разберем какви са бъдещите проекти на музея, дали няма да представят изложба с картини на миналото и фотоси от настоящето.

Имахме такава идея, но времето, за което реализирахме тази изложба, беше ограничено, – отбелязва Марияна Маринова. – Всичко това изисква една по-продължителна подготовка с избиране на гледни точки и специални фотографски умения. Такова нещо ще бъде хубаво да се представи не само в изложба, а и в албум, каталог. Тази концепция е заложена в нашите планове.

Снимка
Експозицията продължава до края на март. В допълнение към нея са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов, които са били дар на българския революционер от руското командване за участието му в Руско-турската война. Също така посетителите могат да разгледат предмети, изработени и продавани от майстори-занаятчии на Златарската чаршия в София.

Снимки: Регионален исторически музей – София


print Отпечатай
Още от рубриката

Антични ценности разказват за миналото на Созопол

Сред най-впечатляващите находки в Десетата национална изложба „Българска археология” бяха артефакти от античния некропол на Аполония Понтика в местността Буджака на град Созопол. Ръководители на проучванията са били археолозите д-р Теодора..

публикувано на 28.03.17 в 14:51

Празнуваме Благовещение

Днес e големият църковен празник Благовещение, прослава на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на пресветата Дева Мария – че ще роди сина Божий, очаквания Спасител на човечеството. Утвърден в православието през VII век, той се почита от всички..

публикувано на 25.03.17 в 09:00

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

Сред интересните и дълго проучвани през годините обекти в България е селищната могила „Юнаците”, намираща се на 8 километра от град Пазарджик. Първите разкопки там са направени през 1939 година от археолога Васил Миков. Но идва Втората световна война и..

публикувано на 21.03.17 в 11:54