Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за голямата певица Надка Караджова

Славеят е своеобразен символ на световната певческа слава на Надка Караджова, изразен чрез блестящия и́ сопранов тембър, с емблематичните и́ песни „Драгана и славея”, „Славей ми пее”, както и със създадения от нея квартет „Славей”. Името и́ се откроява сред легендарните български певци, носещи знака на изключителната българска гласовитост.
Надка Караджова е родена в с. Три водици, Пазарджишко. Потомка е на стар музикален род, в който всички пеят, а народната музика озвучава селското ежедневие и празници. Едва 15-годишна, на фестивал на художествената самодейност в гр. Пловдив, тя е забелязана от композитора Филип Кутев, основател и ръководител на фолклорния ансамбъл, който днес носи неговото име. През 1953 г. Надка вече е част от престижния състав, на който посвещава 40 творчески и житейски години. Славен момент от певческото и́ битие е тримесечното излъчване на песента „Заблеяло ми агънце” в предаване на радио BBC – Лондон през 1979 г. Интересът е толкова голям, че следва издаването на грамофонна плоча с включени две песни, една от които е този запис, но под заглавие „Блеещите балкански агънца”. Музикален фурор предизвиква и едно от концертните турнета с квартет „Славей” в Япония, където са издадени поредица албуми „Българското многогласие” с изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев”, солови записи на Надка Караджова, квартет „Славей”, сестри Бисерови. Песента и́ „Пиленце пее” е включена в японските учебници и децата я изучават в часовете по музика. С уникалния си глас и умението да пее в ансамбъл Надка Караджова има изключителен принос за успехите на „Космически гласове” и „Големите български гласове” – хоровете, на които също е била солистка. Фондът на БНР притежава около 300  солови записи от нейния пазарджишки репертоар. Забележителна е вокалната и́ техника при бавните жетварски песни с характерното за този стил „почукване на гласа”. Надка Караджова е носителка на най-престижните държавни отличия „Кирил и Методий”, „Стара планина”, призовете: „Златно перо”, „Нестинарка” и др. През март отбелязваме 80-годишнината от рождението на голямата певица. В навечерието на един от концертите по този повод, състоял се в БНР, Светла Караджова, дъщерята на именитата певица сподели:

За мен това е празник на българския дух, празник на българския фолклор – тази нейна 80-а годишнина. Трябва да се говори за нея и нейното поколение – певиците, които за първи път изпълниха българския фолклор на всички престижни сцени.  Това е една изключителна мисия. Те имаха големия талант, но и шанса да го направят. Майка ми казваше, че българският фолклор е като храм. В него трябва да се пристъпва с много уважение и преклонение пред мъдростта на нашия народ. Трябва внимателно да се подхожда към него. Тя казваше още: „Трябва да бъдеш добър, защото лошите стават грозни хора”. Добрината на човек се изписва на лицето. И тази нейна усмивка, с която се обръщаше към хората, искаше да ми покаже, че добрината е най-силното оръжие. Тя направи и едно мини общество с желание и много любов – това е квартет „Славей“. Някога Филип Кутев казваше, че не всеки става за камерно изпълнение. Трябва да имаш точен слух, много дисциплина, бързо да се учи дадено произведение. Но тя беше човекът, надарен с тези качества. С голямо удоволствие и отговорност продължавам мисията на квартет „Славей“. Възстановяваме стари нейни песни, обработени от Филип Кутев. Ще продължим с песни на Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Коста Колев. Много от концертите тази година са посветени на нея. В момента работим с поп изпълнители за бъдещи изяви. Инвестираме много усилия в проекта „Площадна музика“ - летни концерти, посветени на 80-ата и́ годишнина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05