Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в памет на преподавателя по цигулка Петър Арнаудов

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Кристално огърлие” – най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, беше присъдено посмъртно на Петър Арнаудов – дългогодишен преподавател по цигулка и заместник-директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Негови ученици дойдоха отдалече, за да участват в концерта, организиран по този повод в камерна зала „България”. Биляна Вучкова се върна за няколко часа от Берлин, от Гърция дойдоха двамата концертмайстори на Солунския държавен оркестър – Андонис Сусамоглу и Симос Папанас. Колегиален поздрав изпълни цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов.




Петър Арнаудов беше добър изпълнител, но пътя му като педагог беше още по-важен – каза проф. Ангел Станков. – Шейсетте години, които той посвети, за да образова млади музиканти, ще станат тепърва обект на изследване от учените, които се занимават с историята на българската цигулкова школа.

Ангел Станков (ляво) и Йосиф РадионовПетър Арнаудов е роден през 1924 г. в София и е син на видния фолклорист акад. Михаил Арнаудов. Учил е цигулка при проф. Владимир Аврамов и проф. Петър Христосков. От 1988 г. до 1996 г. е преподавал в Солун, където в определен период живя и Ваня Миланова – неговата най-успешна ученичка, носителка на награди от конкурсите „Кралица Елизабет” (Белгия), „Паганини” (Италия) и „Чайковски” (Русия).

Всички, които са познавали Петър Арнаудов, си спомнят един усмихнат и позитивен човек. Въпреки, че е бил строг, никога не е потискал учениците си, които в много случаи са прекарали над 10 години в неговото обкръжение и се чувстват благодарни за принципите, на които ги е научил.

Симос ПапанасУченик съм на Петър Арнаудов, за него мога да кажа, че беше човекът, заради когото станах музикант – споделя Симос Папанас. – Ролята му в живота ми е много важна не само като учител. Когато той дойде в Гърция, ние бяхме деца и не разбирахме колко е велик, но той ни прегърна като баща и единственото, което поиска от нас, беше да бъдем добри ученици и хора. През целия ми живот, особено когато се готвя за концерти, чувам гласа на Петър Арнаудов. Спомням си всичките му съвети, той ме изгради като личност и ми промени живота.




Андонис СусамоглуКазвам се Антонис Сусамоглу и също съм концертмайстор в Солунския Държавен Оркестър. И аз бях ученик на Петър Арнаудов в Солун, един град, който има дългогодишни връзки със София в сферата на музикалното образование, благодарение на една плеяда от преподаватели, между които Петър Арнаудов се открояваше със своята методичност и търпение. Той успяваше да ни накара да повярваме, че следващите ни стъпки ще бъдат лесни и ни помагаше да си стъпим на краката. Това е най-важното, което ми е останало от него.

Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело), Симеон Златков (пиано)В края на концерта чухме Александър Иванов, един от най-младите ученици на Петър Арнаудов, който заедно с виолончелистката Теодора Атанасова и пианиста Симеон Златков изпълни „Елегично трио” от Рахманинов.

Снимките са предоставени от организаторите на концерта




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15