Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с най-големия си успех досега на „Евровизия”

БНР Новини
Снимка: eurovision.tv

Представителят на България Кристиан Костов стана втори на конкурса „Евровизия”, който тази година се проведе в Киев, Украйна. Песента, която изпълни 17-годишният младеж, се нарича Beautiful Mess. Тя е класирана на второ място и от публиката. Преди големия финал на „Евровизия“ Кристиан получи още две награди след гласуване на журналистите – за най-добри специални ефекти и най-добра сценична концепция и присъствие. Пълният брой точки, който може да постигне всеки участник, е 12. България получи този максимален вот от четири държавни журита. Пръв бе класиран Салвадор Собрал от Португалия  с неговото изпълнение на баладата Amar Pelos Dois.

Второто място, завоювано от Кристиан, е най-големият успех за страната ни на „Евровизия“. Първият пробив на този конкурс направиха през 2007 г. Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента „Вода“. В миналото издание Поли Генова се пребори за престижното четвърто място с изпълнението на „Ако любовта беше престъпление“. Известната ни певица беше и сред първите, които поздравиха Кристиан за високия резултат, който той постигна. Посъветвах го да се наслади на успеха си, това са неговите „три минути слава“ – казва тя в интервюта за българските медии.

Не бяха малко и критиките в българската преса и социалните мрежи срещу начина, по който се провежда „Евровизия“, качествата на песните и посоката, в която се развива музикалният вкус на автори, изпълнители и публика. Колкото до представянето на България, най-често задаваните въпроси бяха около произхода на песента (авторите са чужденци, текстът е на английски) и около произхода на Кристиан, който е само наполовина българин. Независимо от всичко, името на страната ни е сред победителите на голям песенен конкурс – това накратко пък е другата гледна точка.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15