Младата цигуларка Зорница Иларионова между конкурсите и концертните сцени

Снимка: plevenphil.com

На 20 май в зала „България“ Оркестърът на Класик ФМ радио ще изпълни „Годишните времена“ от Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Музиката на Пиацола ще прозвучи във вариант за цигулка и струнен оркестър, дело на Леонид Десятников. Веско Ешкенази е солист в това произведение и диригент на цялата програма. Сезоните в творбата на Антонио Вивалди са разпределени между четирима млади цигулари, сред които е Зорница Иларионова.

Надявам се да бъде едно много хубаво събитие, много празнично, да е радост за публиката – споделя тя. Концертът е озаглавен „4 плюс 4“.  Лора Маркова е солист в „Пролет“, Мартин Зайранов ще изпълни „Лято“, Александар Иванов (от Македония) – „Есен“ и накрая аз – „Зимата“. Идеята е чудесна и с нетърпение чакаме събитието.

Концертът в зала „България“ е само част от вълнуващите професионални преживявания за младата цигуларка. Завършила НМУ „Любомир Пипков“, през последните години тя продължи образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид и Нов български университет. Освен в България, Зорница е концертирала в Испания, Франция, Германия, Белгия, Русия, Португалия и други страни. Лауреат е на редица международни отличия, които се увеличиха буквално преди дни.

През последните две седмици имах щастието да стана лауреат на четири международни отличия – разказва Зорница. Първото спечелих на конкурса „Музиката и Земята“ в София, където журито ми присъди голямата награда. Председател на журито беше френската пианистка Шантал Стилиани. Тя е посредник между Френското национално радио и този конкурс. Има учреден специален приз за носителя на голямата награда на „Музиката и Земята“. Той получава специалната награда на медията – концерт в Париж през следващия творчески сезон, който ще бъде записан. Ден по-късно заминах за Турция, за да участвам в конкурса „Суна Кан“ в Анкара. Той се проведе в три тура, а програмата беше изключително трудна. Там се класирах на второ място, което е чест за мен. Само няколко часа след церемонията в Анкара научих новината, че съм получила първа награда от международния конкурс eMuse Online Music Competition. Според регламента на това състезание участниците изпращат записи, а международно жури ги оценява и определя победителите. Последното ми завоевание е трето място на International Music Competition "Rising Stars - Grand Prix" 2017 в Берлин.

Миналата година Зорница завърши специализацията в Испания, през юни предстои да се дипломира в НБУ. Какво ѝ даде този интензивен период на обучение в двете страни – ето и нейния отговор:

Беше много интересно, защото наблюдавах две различни школи и трябваше сама да преценявам кое работи по-добре за мен. Имах възможност да взема и от едната, и от другата школа. Изключително съм благодарна на моите учители проф. Захар Брон (в Испания) и проф. Марио Хосен (в България), които ми дадоха наистина много. Това паралелно обучение се оказа една много сериозна стъпка в професионалната ми подготовка и допринесе за успешното ми представяне на престижни конкурси. Когато човек е избрал да бъде на сцената, трябва да търси преди всичко своя собствен почерк. И всички контакти с големи музиканти, които имат различен маниер на интерпретация, формират твоя собствен облик. Когато се явяваш на конкурс е трудно да възприемаш състезанието просто като изява на сцена и начин да изразиш личността си. Старая се да не правя разлика между свиренето на конкурс и на концерт. Музиката е музика навсякъде и навсякъде човек трябва да предава нейното послание, независимо къде и по какъв повод свири. Когато е на сцената артистът трябва да остане такъв във всеки един момент. Убедена съм, че педагозите, с които си работил никога не стават бивши. Винаги подчертавам също, че майка ми е човекът, който постоянно е до мен със своята огромна подкрепа. Имам страхотен приятел в нейно лице, освен, че е първият ми учител. Тя преживява заедно с мен всичко, което се случва по пътя ми, изпитанията, трудностите, помага ми да съм смела, да следвам своята индивидуалност.

Още от рубриката
Проф. Александър Танев (в средата) с Панчо и Любен Владигерови

Поредица от концерти в памет на проф. Александър Танев

През 2018 г. се навършват 90 години от рождението на проф. Александър Танев – композитор, общественик, човек с респектиращо образование и разностранни интереси, обичан преподавател и незабравим събеседник. Може би най-точно го характеризира..

публикувано на 20.03.18 в 12:39

Поредната интересна и любопитна програма в афиша на СО на БНР

Малко необичайна, но със сигурност интересна и любопитна е програмата на радиосимфониците в предстоящия концерт. Събитието е на 9 март от 19:30 ч. в зала „България“, диригент – Марк Кадин. Солист е Александър Сомов – един от..

публикувано на 08.03.18 в 15:17

Йоанна Русева и Вероника Копьова свирят Дебюси сред кристали

На 3 март две млади дами ще представят в столицата интересна програма. Цигуларката Йоанна Русева и пианистката Вероника Копьова (от Литва) посвещават своя концерт на Клод Дебюси. Нека припомним, че миналата година се навършиха 155 г. от рождението..

публикувано на 02.03.18 в 11:59