Младата цигуларка Зорница Иларионова между конкурсите и концертните сцени

Снимка: plevenphil.com

На 20 май в зала „България“ Оркестърът на Класик ФМ радио ще изпълни „Годишните времена“ от Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Музиката на Пиацола ще прозвучи във вариант за цигулка и струнен оркестър, дело на Леонид Десятников. Веско Ешкенази е солист в това произведение и диригент на цялата програма. Сезоните в творбата на Антонио Вивалди са разпределени между четирима млади цигулари, сред които е Зорница Иларионова.

Надявам се да бъде едно много хубаво събитие, много празнично, да е радост за публиката – споделя тя. Концертът е озаглавен „4 плюс 4“.  Лора Маркова е солист в „Пролет“, Мартин Зайранов ще изпълни „Лято“, Александар Иванов (от Македония) – „Есен“ и накрая аз – „Зимата“. Идеята е чудесна и с нетърпение чакаме събитието.

Концертът в зала „България“ е само част от вълнуващите професионални преживявания за младата цигуларка. Завършила НМУ „Любомир Пипков“, през последните години тя продължи образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид и Нов български университет. Освен в България, Зорница е концертирала в Испания, Франция, Германия, Белгия, Русия, Португалия и други страни. Лауреат е на редица международни отличия, които се увеличиха буквално преди дни.

През последните две седмици имах щастието да стана лауреат на четири международни отличия – разказва Зорница. Първото спечелих на конкурса „Музиката и Земята“ в София, където журито ми присъди голямата награда. Председател на журито беше френската пианистка Шантал Стилиани. Тя е посредник между Френското национално радио и този конкурс. Има учреден специален приз за носителя на голямата награда на „Музиката и Земята“. Той получава специалната награда на медията – концерт в Париж през следващия творчески сезон, който ще бъде записан. Ден по-късно заминах за Турция, за да участвам в конкурса „Суна Кан“ в Анкара. Той се проведе в три тура, а програмата беше изключително трудна. Там се класирах на второ място, което е чест за мен. Само няколко часа след церемонията в Анкара научих новината, че съм получила първа награда от международния конкурс eMuse Online Music Competition. Според регламента на това състезание участниците изпращат записи, а международно жури ги оценява и определя победителите. Последното ми завоевание е трето място на International Music Competition "Rising Stars - Grand Prix" 2017 в Берлин.

Миналата година Зорница завърши специализацията в Испания, през юни предстои да се дипломира в НБУ. Какво ѝ даде този интензивен период на обучение в двете страни – ето и нейния отговор:

Беше много интересно, защото наблюдавах две различни школи и трябваше сама да преценявам кое работи по-добре за мен. Имах възможност да взема и от едната, и от другата школа. Изключително съм благодарна на моите учители проф. Захар Брон (в Испания) и проф. Марио Хосен (в България), които ми дадоха наистина много. Това паралелно обучение се оказа една много сериозна стъпка в професионалната ми подготовка и допринесе за успешното ми представяне на престижни конкурси. Когато човек е избрал да бъде на сцената, трябва да търси преди всичко своя собствен почерк. И всички контакти с големи музиканти, които имат различен маниер на интерпретация, формират твоя собствен облик. Когато се явяваш на конкурс е трудно да възприемаш състезанието просто като изява на сцена и начин да изразиш личността си. Старая се да не правя разлика между свиренето на конкурс и на концерт. Музиката е музика навсякъде и навсякъде човек трябва да предава нейното послание, независимо къде и по какъв повод свири. Когато е на сцената артистът трябва да остане такъв във всеки един момент. Убедена съм, че педагозите, с които си работил никога не стават бивши. Винаги подчертавам също, че майка ми е човекът, който постоянно е до мен със своята огромна подкрепа. Имам страхотен приятел в нейно лице, освен, че е първият ми учител. Тя преживява заедно с мен всичко, което се случва по пътя ми, изпитанията, трудностите, помага ми да съм смела, да следвам своята индивидуалност.

Още от рубриката

Спомен за Нягул Тумангелов

Нягул Тумангелов принадлежи към поколението, което навлиза в музикалния живот у нас през 60-те години и с постиженията си – на конкурси, като солисти, камерни изпълнители, концертмайстори и педагози – утвърждава международното признание на България..

публикувано на 17.05.18 в 14:55

„Мери Бойс Бенд“ представя новия си албум „Щастливи дни“

Както винаги, музиката и текстовете са написани от Мария Мутафчиева – гласът на обичаната поп-рок група. Мери и момчетата: Илиан (клавишни), Миро (китара), и двамата Ивановци – Димов (ударни) и Иванов (бас), са подготвили концертна версия на..

публикувано на 16.05.18 в 13:02

Homage to Ella Fitzgerald – нов проект на Хилда Казасян

През 2017-а световната музикална общност отбелязваше три 100-годишнини – от рождението на Ела Фицджералд, на Дизи Гилеспи и Телониъс Монк. Това бе повод много музиканти да правят техни трибюти, както и да пресъздават по свой начин техните..

публикувано на 14.05.18 в 09:00