Талантливи българчета от цял свят бяха отличени в конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев с част от децата, наградени в конкурсите на Агенцията.
Снимка: ДАБЧ

Българчета от цял свят се събраха в концертната зала на Военния клуб в София, за да получат наградите си за участие в конкурсите по изобразително изкуство, литература и пеене, организирани от Държавната агенция за българите в чужбина. Образът на България, такъв какъвто е в детските мисли и мечти, изгрява в 523 рисунки от 20 държави и 306 литературни творби на деца от 17 държави. 

Запазването на българските корени, език и идентичност е много важно за децата, изтъкна Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). – Българите са там, където има традиционни български общности – Македония, Сърбия, Румъния, Северна Гърция… Както в и големите емигрантски групи и общности в САЩ, Великобритания, Испания, Канада, Австралия...Волята на ДАБЧ, съвместно с Асоциацията на българските училища зад граница и всички други организации, които са повече от 1000 по целия свят, е да помогнем да се запази българската идентичност и култура у децата на българите по света.

България е длъжник на българите по света, изтъкна в поздравителния си адрес до лауреатите в конкурсите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той пожела на учителите в българските училища в чужбина „с професионализъм и търпение да продължават да изпълняват своята просветителска мисия. Тя е свързана не само със знанията и уменията, които дават но и с изграждането на родолюбиви хора, носещи достойнство в себе си и отговорност пред отечеството и света.

Снимка
7 600 млади таланти от 33 държави, основно ученици в българските училища зад граница, са участвали през годините в най-стария конкурс на ДАБЧ – литературния „Стефан Гечев“. Вече 21 години приказното слово на подрастващите българи, живеещи в чужбина, тъче цветни пътеки към Родината. Сякаш думите им са пъстра шевица, съхранила в себе си истории, меланхолия, мечти и образи, свързани с България. Някои от децата никога не са я посетили, други са родени тук, а после са напуснали България и живеят някъде по света. Но важното е, че в душите им по чист и неповторим начин живее България. Участниците  в конкурса и тази година бяха разделени в три възрастови групи, като бяха зададени две теми: „Заветите на Апостола“, и „България в моите мечти“. София Асенова на 13 години от САЩ, споделя че се „чувства като прелетните птици и всички нейни мечти са свързани с България.“ Емилия Дренска от българското училище „Васил Левски“ в Германия говори за очите на Левски и отчита факта, че „за съжаление е налице неблагодарност към героите ни“. Такива са днешните деца – провокиращи, интелигентни, възмущаващи се от несправедливостта. Аня Димова, която е само на 8 г. от Одеса споделя, че всеки от нейния клас мечтае за България, защото България е жива в нея от разказите на мама и татко, на баба и дядо. И детското й сърце чака срещата  с България, и се надява, че България също я чака.

Снимка
500 рисунки минаха няколко пъти през очите и душата ми,
сподели художникът Румен Статков, председател на журито, което оценява детските картини в най-масовия конкурс на ДАБЧ. Какъв е образът на родината, който те изграждат?Сложен образ, защото е погледнат от много страни. Един погледнал откъм морето, друг-откъм планината, имаше такива, които са погледнали отгоре на нещата, а даже имаме и една наградена творба, в която отдолу нагоре е погледнат целия свят. И се създава един образ на България такъв, какъвто самите деца  си го представят, това което им е разказвано или са видели. Всяка година има изненадващи рисунки. Например преди година имаше един потъващ кораб, на който всъщност ние сме качени. Имаше и други неща, които не звучат добре за България, което пък от гледна точка на изкуството,изображението и философското мислене е много добре,
твърди г-н Статков.

СнимкаКато неугасим огън е връзката с родината и сякаш най-лесно тя се осъществява чрез българския фолклор. В това ни убеждават детските изпълнения на български народни песни. Защото често българчетата, родени в Украйна, Франция, Германия или другаде по света трудно говорят майчиния си език, но щом запеят, словото се лее нежно и мелодично. 91 българчета участваха като индивидуални изпълнители в най-младия конкурс на ДАБЧ – музикалния, който носи името на „славея на Пиринския край”, народната певица Любка Рондова. Представиха се и 34 групи и вокални ансамбли.


Първата награда бе присъдена на 18-годишната Моника Азманска от училище „Българче“ в Дубай, която участва в този конкурс от неговото първо издание преди 8 години.

Моника АзманскаМного обичам народната музика, споделя Моника. – На децата по целия свят бих казала да се гордеят, че са българчета, да обичат България и да гледат и другите култури, защото те са много интересни. Но сравнявайки културите ще видят, че българската култура е изключително богата, тя е съкровище за нас и трябва да се цени.

Снимки: Елена Каркаланова и ДАБЧ
Още от рубриката

Деца от Попово изработват мартеници , за да подпомогнат връстници със здравословни проблеми

Наближава първи март, един от най- красивите български празници, когато всички се закичваме с бели и червени пискюли за здраве и посрещане на пролетта. Закичват се всички българи, където и да са по света. Много българските деца изработват мартеници..

публикувано на 21.02.18 в 11:33

Шоколадовото царство на Иван и Ивалина

Шоколадът е онова неустоимо сладко изкушение, което всички обичаме. Трудно минава и ден без да си откраднем секунди, в които да се насладим на няколко парченца от какаово-млечната магия. За някои хора обаче тази наслада е недостъпна, тъй като са..

публикувано на 20.02.18 в 11:50

“Живот на килограм” помага на подрастващите да се справят с хранителните разстройства

Може ли животът да се измерва в килограми? Оказва се, че да – щом образът в огледалото и величината на кантара не покриват изискванията на масовия идеал. Зад всяко хранително разстройство стои емоционален проблем, а когато става дума за..

публикувано на 20.02.18 в 11:06