Талантливи българчета от цял свят бяха отличени в конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев с част от децата, наградени в конкурсите на Агенцията.
Снимка: ДАБЧ

Българчета от цял свят се събраха в концертната зала на Военния клуб в София, за да получат наградите си за участие в конкурсите по изобразително изкуство, литература и пеене, организирани от Държавната агенция за българите в чужбина. Образът на България, такъв какъвто е в детските мисли и мечти, изгрява в 523 рисунки от 20 държави и 306 литературни творби на деца от 17 държави. 

Запазването на българските корени, език и идентичност е много важно за децата, изтъкна Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). – Българите са там, където има традиционни български общности – Македония, Сърбия, Румъния, Северна Гърция… Както в и големите емигрантски групи и общности в САЩ, Великобритания, Испания, Канада, Австралия...Волята на ДАБЧ, съвместно с Асоциацията на българските училища зад граница и всички други организации, които са повече от 1000 по целия свят, е да помогнем да се запази българската идентичност и култура у децата на българите по света.

България е длъжник на българите по света, изтъкна в поздравителния си адрес до лауреатите в конкурсите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той пожела на учителите в българските училища в чужбина „с професионализъм и търпение да продължават да изпълняват своята просветителска мисия. Тя е свързана не само със знанията и уменията, които дават но и с изграждането на родолюбиви хора, носещи достойнство в себе си и отговорност пред отечеството и света.

Снимка
7 600 млади таланти от 33 държави, основно ученици в българските училища зад граница, са участвали през годините в най-стария конкурс на ДАБЧ – литературния „Стефан Гечев“. Вече 21 години приказното слово на подрастващите българи, живеещи в чужбина, тъче цветни пътеки към Родината. Сякаш думите им са пъстра шевица, съхранила в себе си истории, меланхолия, мечти и образи, свързани с България. Някои от децата никога не са я посетили, други са родени тук, а после са напуснали България и живеят някъде по света. Но важното е, че в душите им по чист и неповторим начин живее България. Участниците  в конкурса и тази година бяха разделени в три възрастови групи, като бяха зададени две теми: „Заветите на Апостола“, и „България в моите мечти“. София Асенова на 13 години от САЩ, споделя че се „чувства като прелетните птици и всички нейни мечти са свързани с България.“ Емилия Дренска от българското училище „Васил Левски“ в Германия говори за очите на Левски и отчита факта, че „за съжаление е налице неблагодарност към героите ни“. Такива са днешните деца – провокиращи, интелигентни, възмущаващи се от несправедливостта. Аня Димова, която е само на 8 г. от Одеса споделя, че всеки от нейния клас мечтае за България, защото България е жива в нея от разказите на мама и татко, на баба и дядо. И детското й сърце чака срещата  с България, и се надява, че България също я чака.

Снимка
500 рисунки минаха няколко пъти през очите и душата ми,
сподели художникът Румен Статков, председател на журито, което оценява детските картини в най-масовия конкурс на ДАБЧ. Какъв е образът на родината, който те изграждат?Сложен образ, защото е погледнат от много страни. Един погледнал откъм морето, друг-откъм планината, имаше такива, които са погледнали отгоре на нещата, а даже имаме и една наградена творба, в която отдолу нагоре е погледнат целия свят. И се създава един образ на България такъв, какъвто самите деца  си го представят, това което им е разказвано или са видели. Всяка година има изненадващи рисунки. Например преди година имаше един потъващ кораб, на който всъщност ние сме качени. Имаше и други неща, които не звучат добре за България, което пък от гледна точка на изкуството,изображението и философското мислене е много добре,
твърди г-н Статков.

СнимкаКато неугасим огън е връзката с родината и сякаш най-лесно тя се осъществява чрез българския фолклор. В това ни убеждават детските изпълнения на български народни песни. Защото често българчетата, родени в Украйна, Франция, Германия или другаде по света трудно говорят майчиния си език, но щом запеят, словото се лее нежно и мелодично. 91 българчета участваха като индивидуални изпълнители в най-младия конкурс на ДАБЧ – музикалния, който носи името на „славея на Пиринския край”, народната певица Любка Рондова. Представиха се и 34 групи и вокални ансамбли.


Първата награда бе присъдена на 18-годишната Моника Азманска от училище „Българче“ в Дубай, която участва в този конкурс от неговото първо издание преди 8 години.

Моника АзманскаМного обичам народната музика, споделя Моника. – На децата по целия свят бих казала да се гордеят, че са българчета, да обичат България и да гледат и другите култури, защото те са много интересни. Но сравнявайки културите ще видят, че българската култура е изключително богата, тя е съкровище за нас и трябва да се цени.

Снимки: Елена Каркаланова и ДАБЧ
Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30