Диана Гунева към болните с рак на гърдата: Фокусирайте се не върху проблема, а върху неговото решаване

Диана Гунева (първата от ляво) и Нана Гладуиш (в средата) с част от екипа на фондация „Една от 8“
Снимка: личен архив

СнимкаКогато чуеш диагнозата рак, винаги има стрес, паника. Точно тогава ти трябва помощ от професионален психолог, който да те упъти за стъпките напред. В България, за щастие, нивото на онкологията е доста добро. Имаме достъп до най-съвременни методи за лечение, каквото се провежда в цяла Европа. Това сподели в интервю за „Радио България“ Диана Гунева, сътрудник във фондация „Една от 8“, която оказва подкрепа на жени, диагностицирани с рак на гърдата.

В момента екипът на фондацията, създадена от телевизионната водеща Нана Гладуиш, прави обиколка с розовия си кемпер из 25 града в страната по проект „Сърдечни приятелки“, за да стигне по-близо до жените, страдащи от болестта, и техните близки. Той предоставя на нуждаещите се индивидуални психологически консултации, предлага техники за справяне със стреса и арт-терапии, дава съвети за хранене по време на лечение, напътствия от професионален гримьор за преодоляване на неприятните странични ефекти от терапията, раздава аксесоари за жени с рак на гърдата.
СнимкаТова, което ни впечатли и ни изненада приятно, е, че интересът към нас из страната е доста голям, – разказва Диана. – Навсякъде ни очакват като скъпи гости.
СнимкаХората имат нужда да поговорят с нас, да се възползват от услугите, които предлагаме, някой да им вдъхне надежда, да не се чувстват сами, да се срещнат с хора, превъзмогнали болестта. За съжаление, няма толкова много такива организации по места. Затова решихме, че има смисъл да правим тези обиколки. Много е изморително, но и много приятно
.

Според британската благотворителна организация Breast Cancer Care, една от всеки осем жени в хода на живота си развива рак на гърдата. В България ежегодно тази диагноза научават за себе си около 3 800 души.  Проблемът на диагностицираните в България е по-скоро в липсата на достатъчно информация, информиран избор на лечение и психологическа подкрепа. Лошата новина е, че все по-млади жени срещаме, които са диагностицирани. Ако по-рано тази болест засягаше жени над 40 години, сега все по-често срещаме и по-млади момичета с това заболяване, казва Диана Гунева. За съжаление, дори във второто десетилетие на ХХI век все още в обществените нагласи по отношение на рака преобладава стигмата. Ракът за част от населението е тема-табу. Има и жени, които крият диагнозата си.

СнимкаДиана Гунева също води своята битка с рака на гърдата. В момента минава реимбурсирана терапия в софийска болница. За това, как тя научава за диагнозата си, какво й дава сили да продължи напред, та дори да оказва подкрепа на други жени, изпаднали в тази ситуация, споделя: Когато през 2013 г. бях диагностицирана, ги имаше шока и ужаса, които са нормални за всеки, чул за първи път думите „Имате рак“. Тогава отидох на консултация с психолог. После станах доброволец към фондация „Една от 8“ като инструктор по йога и пилатес, а после и част от екипа. Това е нещото, което ми помага да се справям и да продължавам да се боря с рака, тъй като той при мен, за съжаление, се върна. Когато помагам на другите и когато се опитвам да дам нещо от себе си, аз помагам и на самата себе си. Така се спасявам, усмихва се Диана. Цялата й същност излъчва към света силен енергиен заряд, позитивизъм. Пожелава на всички жени да бъдат здрави, а към тези, които предстои да узнаят за себе си страшната диагноза, отправя посланието:

Ако на някого се случи да чуе тези думи (тъй като никой не е застрахован, независимо от това, колко е умен или богат), той трябва да помни 2017 година сме. Ракът на гърдата, хванат дори не в начален стадий, е лечим. Онкологията е изключително напреднала. Знам как ще се почувстват, но нека се фокусират не върху проблема, а върху неговото разрешаване и ще се справят. Убедена съм!.

Снимки: личен архив


Още от рубриката

В Небраска вече очакват пълното слънчево затъмнение и лекцията на български астроном

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което някои таблоиди нарекоха „Великото американско затъмнение“, се очаква след броени дни. Датата е 21 август и със сигурност ще остане в историята на световната астрономия. Причините са две – от една..

публикувано на 16.08.17 в 08:30

Дигитални родители и киберскаути в помощ на децата в интернет

Модерно е да говорим за подрастващото поколение като за дигитално. Наричаме децата, родени след 2000 година така, защото не могат да си представят живота без няколко екрана – на телевизора, таблета, смартфона, компютъра. Информацията достига до тях..

публикувано на 15.08.17 в 08:15
Надя Кожухарова (в средата) и Никола Кондев (крайният вдясно) по време на представянето на кампанията.

Работата в чужбина може да се окаже капан

Всяка година стотици българи заминават на работа в чужбина с надеждата за по-високи доходи и качество на живот. Някои успяват да реализират мечтите си, но има и такива, които попадат в капана на трафика на хора с цел трудова експлоатация...

публикувано на 11.08.17 в 09:57