Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винарски турове в България: любов от първата глътка

БНР Новини
Снимка: личен архив

СнимкаВинарските обиколки са начин човек да се наслади едновременно на прекрасното българско вино, кухня, история и култура. Какво предлагат лозаро-винарските райони в България разказва Васил Златев от компания за винени турове:

В България има пет обособени лозарски района. Най-големият по отношение на брой винарни е Тракийската низина. Районът предлага многообразие от възможности за комбиниране на винен туризъм с културен, СПА, еко и селски туризъм. В лозарския район Розова долина може да посетите винарни в полите на Стара планина и в същото време да научите нещо за производството на розово масло, да посетите древни тракийски гробници и откриете наследството на траките – хората, които са дали началото на винопроизводството по земите на днешна България. Долината на река Струма е дом на ендемични сортове грозде. Това означава, че някои от вината в района се правят само там и никъде другаде. Черноморският лозарски район предлага страхотни възможности за съчетаване на посещения на винарни с почивка на плажа. В лозарския район Дунавска равнина може да се посети музей на виното, винарна в пещера и винарна, сгушена между Белоградчишките скали.




Зина и ВасилОсновател на компанията за винарски маршрути е Зина Соренсен от Дания. Идеята за бизнес у нас се ражда, докато Зина прави проучване за  магистърската си теза, фокусирана върху потенциала на винения туризъм в България. На въпроса какво място заема българското вино спрямо най-добрите в света, тя отговори:

България бе един от най-големите износители на вино в света през 70-те и 80-те. Времето на масовото производство обаче отмина отдавна. Новото лице на българското вино са малките, бутикови винарни, които акцентират на качеството, а не на количеството. Доказателство за качеството на българското вино са многобройните награди от международни конкурси, които българските вина получават в последните години. Те са най-награждаваните вина от Централна и Източна Европа от топ международни конкурси. Българските вина спечелиха 58 медала от Concours Mondial de Bruxelles 2017 – конкурс, който се представя за Обединените Нации на Хубавото Вино, като по този начин българските вина се наредиха на седмо място по брой медали в света.

Снимка

Програмата на винарските турове е гъвкава и се предлагат възможности за удовлетворяване на всеки клиент, обясни Васил Златев:

Предлагаме три основни вида турове. Еднодневните, от Пловдив или София, включват посещения до винарни, традиционен обяд, посещение до културна забележителност, водач от наша страна и транспорт. Тридневните турове са идеални за дълъг уикенд. Целта на нашите шестдневни турове е гостите ни да се запознаят с определен винен район –организираме посещения и дегустации във винарни, посещения на забележителности. Нашите турове целят не само да покажат виното в дадения район, но също така и неговата история, култура, традиции, кухня и природа. Ние виждаме нашите турове не просто като начин да опознаете българското вино, но и да почувствате културата и традициите на България. Освен споменатите турове, правим такива и по желание на клиента. При тези турове хората ни казват какво искат да видят, правят и опитат и ние им правим предложение специално за тях. Всъщност, повечето ни проведени турове към този момент са били с програма по желание на клиентите.

Снимка

Зина Соренсен споделя, че водещото впечатление на дошлите у нас на винен туризъм е приятна изненада:

Те са изненадани от високото качество на българското вино, дългите традиции във винопроизводството, богатата история на България, страхотната кухня и забележителната природа. Много от хората знаят малко за България и не са сигурни какво да очакват, преди да дойдат тук. Но веднъж пристигнали в страната, те са силно впечатлени, че има такова бижу в Югоизточна Европа, до което се стига лесно и което е на достъпна цена. Повечето от нашите гости са от Великобритания, САЩ и Австралия. Наскоро посрещнахме гости от Холандия, Дания, Швеция. Ние обичаме да посрещаме хора от различни държави, защото искаме да популяризираме българското вино и България като цяло пред колкото се може по-голяма аудитория.

Снимките са предоставени от Васил Златев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Пайташев

Винаги има надежда българският футбол да се оттласне от дъното

От днес феновете на футбола на Стария континент ще застанат пред телевизионните екрани, за да триумфират заедно с любимите отбори и да изстрадат загубите им. Те ще могат също така да се запознаят с историята на европейските първенства, разказана в..

публикувано на 14.06.24 в 06:10

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00