Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимки в Руския държавен архив пазят спомени от Руско-турската освободителна война

БНР Новини
6
Представянето на пленения Осман паша на император Александър ІІ, художествена фототипия

В Руския държавен архив за кино- и фотодокументи се пазят около милион и половина фотодокументи, представящи различни събития не само от живота в Руската империя, Съветския съюз и Руската Федерация, но и от историята на света. В неговите фондове е достойно отразена и Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г., разказва Римма Моисеева, заместник директор на Архива:

При нас се пазят общо 19 негатива, представящи кадри от Руско-турската война.  Имаме също така и 8 фотоалбума, издадени през онзи период, с общо 629 снимки.

Част от тези албуми постъпва в архива от Зимния дворец в Санкт Петербург.

Събитията, които са отразени, ни дават представа за руското командване – генералите Скобелев, Гурко, Драгомиров и други, но и за редовите войници от времето на Руско-турската война в България. Специално място е отредено на въоръжението и укрепленията, изградени от руските войски при военните действия. Имаме и снимки, посветени на изграждането на железопътни линии в България.

Офицери от 63-и пехотен Углицки полк
Снимките от албумите в Руския държавен архив дават представа включително и за самите военни действия, преминаването на Дунава от руските войски, боевете край Никопол, на Шипка, последната битка при Плевен.

От тях получаваме достатъчно пълна представа за Руско-турската война и боевете, които са се водили в България, пояснява Римма Моисеева и допълва: Освен тези фотодокументи имаме и такива, които са свързани с медицинското обслужване – лечението на ранените, лазаретите. Много са интересни кадрите, представящи турските бежанци в София, пленяването на турските войски, групи пленени турци.

Турски бежанци в София
Други фотоси пазят ликовете на православни свещеници, молебени, жертвите на войната, събирането на труповете след падането на Плевен.

Част от снимките ни позволяват да се потопим в ежедневието на войниците когато четат писма от свои близки или запълват свободното си време между боевете. Тези ценни фотодокументи са „неразделна част и от руската, и от българската история. Тъй като те ни разказват за това, как руснаци и българи са се сражавали рамо до рамо“, подчертава заместник-директорката на Руския държавен архив за кино- и фотодокументи Римма Моисеева:

Това са събития, които остават в народната памет. А нашият архив е хранилище на историческата истина за тях. Руско-турската война е част от нашата обща история. Та нали сме славяни!

Снимките са любезно предоставени от Руския държавен архив за кинофотодокументи



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56