На разходка из Видин с Волен Антов

Град Видин възниква като келтска крепост под името Дунония през III век пр.н.е. Римляните я завладяват и доукрепват през I век, а римското укрепено селище приема името Бонония. През средновековието, вече под названието Бдин, то влиза в пределите на България още при създаването й от хан Аспарух (681-701). Днес крайдунавският град пази културно и историческо наследство, разказващо ни за римската епоха, българското средновековие, османския период и следосвобожденска България. Наш екскурзовод из потайностите на Видин е Волен Антов. Разходката ни започва от най-емблематичната за града крепост „Баба Вида“.


Това е най-добре запазената средновековна крепост в България. Няма нито една друга крепост по днешните български земи, която толкова да се доближава до оригиналния градеж от
XIV век. Освен това оттук се открива прекрасна гледка към река Дунав, разказва Волен.

Снимка


Оттук тръгваме към Крайдунавския парк, където има няколко емблематични за града сгради.

Крайдунавският парк
Сред тях са Видинската митрополия, стара турска поща и джамия, строена от видинския управител Осман Пазвантоглу (1793-1807), който се провъзгласил за независим от султана и водел самостоятелна политика.

Джамията, строена от Осман Пазвантоглу
Това е единствената в света джамия, която вместо полумесец има обърнато сърце, вероятно, като израз на любовта на Пазвантоглу към семейството му. Друга интересна сграда в Крайдунавския парк е синагогата, допълва нашият гид:

Синагогата
Синагогата датира от края на XIX век. По онова време в града е имало значителна еврейска общност. След Втората световна война тази общност в по-голямата си част напуска града. Съдбата на синагогата, която е втора по големина в страната след Софийската, е доста тъжна. За кратко тя е превърната в склад, а след това изоставена. И така до днес. Сега обаче има надежда за бъдещето й, тъй като наскоро еврейската общност в България е предала собствеността на общината и синагогата ще може да кандидатства по проекти за реставрация.

Стамбул капия – главната порта на крепостта
Следваща наша спирка из Видин е централният площад, където може да се види някогашната главна порта на видинската крепост. Отделяме специално време, за да посетим катедралата „Свети Димитър Солунски“, построена на мястото на дървена църква от XVII в.

Мавзолеят на екзарх Антим I и катедралата „Св. Димитър Солунски”
През средните векове градът е бил важен транзитен център за стоки към Европа. Днес във Видин има места, които ни напомнят за онзи период:

Венецианският склад
Градът е поддържал връзки с Венецианската република, – разказва Волен. – До днес е запазено място, известно като Венецианският склад. Това са били помещения, разположени под земята в близост до крепостта Баба Вида. Там не е прониквала никаква вода и стоките са били добре защитени от наводнения.

Гробът на Осман ПазвантоглуКато всеки град, и Видин има своите съкровища, скрити за непосветените. Такива човек може да види винаги, когато се отклони малко от основния туристически маршрут, посочва Волен Антов. Такива са добре запазена част от крепостната стена, разположена не съвсем близо до градския център, интересни паметници от османската епоха, намиращи се извън пределите на старата крепост, а също така гробът на Осман Пазвантоглу.

Това, че градът е поддържал контакти с Централна и Западна Европа по Дунава се отразява на архитектурата на града. Особено в края на XIX и началото на XX век Видин, наред с други крайдунавски градове, може да се нарече вносител на европейската архитектура по целите днешни българските земи. Кръстосвайки из Европа, търговците донасяли със себе си много идеи, заимствани оттам, и така в града се оформила архитектура, имитираща западноевропейската от този период, обяснява Волен Антов.

СнимкаВолен АнтовСамият той е млад човек, родом от Видин, който в един период от живота си гради успешна кариера в София. Въпреки това решава да се върне в родния си град. На въпроса, защо е предпочел да се върне, казва, че бъдеще има навсякъде, стига да имаш желание да го направиш и цели, които да гониш. Най-лесно е да отидеш в големия град. Но аз съм свикнал с живота във Видин. Чувствам се добре тук и не смятам, че трябва да го напускам, казва Волен:

Днес всички говорят за Видин, като за най-бедния район на Европейския съюз. Това е така, но подобно отношение допринася за лошата слава на града. А това в никакъв случай не трябва да бъде определящата му характеристика. Видин пази духа на много отминали епохи и е една много атрактивна дестинация.

Снимки: Wikipedia, opoznai.bg и личен архив

Още от рубриката

Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив

През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по..

публикувано на 08.03.19 в 12:14

Крайдунавските маршрути очароват туристите със свободен дух

„За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти… Дунавска България днес има много за преоткриване... Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и..

публикувано на 02.03.19 в 08:00

В Балчик изграждат зона за велосипедисти

На крайбрежната алея в Балчик ще бъде изградена зона за велосипедисти, която ще привлича повече туристи по маршрута между архитектурно-парковия комплекс „Двореца” и културно-информационния център „Мелницата”. Настилката на алеята ще бъде подменена по..

публикувано на 24.02.19 в 10:30