Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кинематография се представя с 6 филма на кинофестивал в Милано

БНР Новини
3
„Воевода“

През последните месеци ролята на жените в киното се превръща във водеща тема за света на Седмото изкуство. От 1993-а година насам един филмов фестивал в Милано – „Sguardi Altrove” – насочва вниманието на публиката към ленти, произведени от дами. Неговото 25-о издание се провежда от 11 до 18 март, а България е специален гост:




СнимкаТази година България има удоволствието да участва с цели 6 заглавия в рамките на фестивала – разказва Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт в Рим. С нас се свърза артистичният директор на фестивала Патриция Рапацо, която поиска да поставим специален фокус върху българското кино, създадено от жени, което все още не е достатъчно познато в Италия. Представяме четири български филма: „Безбог“ на Ралица Петрова, „Воевода“ на Зорница София, „Развод по албански“ – документален филм на Адела Пеева, а „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова гостува за втори път в този град, след като миналата година беше показан по време на първото издание на Празника на българското кино в Милано. Извън този фокус сме много щастливи, че организаторите са решили да прожектират и българо-немската копродукция „Уестърн“, както и филма „Посоки“ на Стефан Командарев.

За четвърт век съществуване фестивалът има своето утвърдено място, а българското кино е в много интересна компания: В основната програма фигурират много от филмите, спечелили най-престижните фестивали през последната година. Така че програмата е много интересна и е изцяло насочена към жените и тяхното място в киното – жени-режисьори и женска тематика във филмите. Определено има какво да се види и затова се радвам, че България е специален гост, допълва Чакринова.

Поглед към България имаше и по време на специална кръгла маса, посветена на киното в Източна Европа в офиса на Европейския парламент в Милано. Директорът на Центъра на ЕП Бруно Мараса и генералният консул на България Росен Руфев изразиха задоволство, че периодът на българското председателство на Съвета на ЕС предоставя нови възможности за срещи с българската култура, която все още не е достатъчно позната в Италия. В рамките на кръглата маса режисьорът Адела Пеева, която е автор на изследване, посветено на ролята на жените в българското кино, представи специално създадения за него сайт www.jeni-bg-kino.com, който предоставя подробна информация за работата на 29 български жени режисьори. Своите истории и опит споделиха също Зорница София, сценарист и режисьор и Теодора Филипова, аниматор и преподавател в Европейския институт за дизайн в гр. Милано. Отношение към българското кино взе и италианският кинокритик Никола Фалчинела, който обобщи някои от най-значимите фестивални успехи на български филми през последните години и очерта засилващия се международен интерес към нашата кинематография, в която жените винаги са имали значимо място.

Елизабета Брунела – генерален секретар на Media Salles, Никола Фалчинела – кинокритик, Борислава Чакринова от БКИ в Рим, Бруно Мараса – директор на офиса на Европейския парламент в Милано, режисьорите АделаПеева и Зорница София, Патриция Рапацо – артистичен директор на фестивала Sguardi Altrove, Росен Руфев – генерален консул в Милано, Теодора Филипова – аниматор. Снимката е предоставена от БКИ в Рим
Що се отнася до любопитството на италианската публика към българските филми, Борислава Чакринова допълни:

Интересът в последните години не е само в Италия, той е европейски. За мен е голяма радост, че българските филми започнаха не само да бъдат представяни, но и да печелят награди на престижни кинофестивали. Ето, филмът „Безбог“ на режисьора и сценариста Ралица Петрова спечели „Златен леопард“ на 69-ия фестивал в Локарно, Швейцария, което никак не е малко. Този фестивален успех безспорно се отразява на публиката и на интереса й тук, тъй като достигат новини за България. Освен това, публиката е любопитна да открие това, което се случва в страната ни през последните години, а ние имаме възможност да й го предложим.

Що се отнася до причината фестивалът в Милано да избере България за специален гост, събеседничката ни я отдава на един по-широк интерес към държавите от Източна Европа: Те имат традиция в различните години да акцентират на различни страни. Тази година съвпада с европейското председателство на България, но не е само това. Поканата е следствие от интерес и желание за разширяване на погледа към държави, които не са били толкова познати досега, каза пред Радио България Борислава Чакринова от Българския културен институт в Рим, с чието сътрудничество нашата кинематография се представя на фестивала Sguardi Altrove в Милано.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37