Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Читател до поискване" отваря врата към емоциите на български писатели от 4 континента

БНР Новини

На 17 март в старата българска столица Велико Търново ще се състои премиерата на „Читател до поискване“. Това е литературен сборник със стихове и разкази на 64-ма български автори от 10 страни на 4 континента. Книгата е резултат от инициатива на българския информационен портал в Чикаго www.EuroChicago.com най-интересните творби на българи, публикувани на сайта, да бъдат отпечатани на хартиен носител и да достигнат до читателите в България и сред българските общности зад граница.




Това, което показва тази инициатива, е една много широка география на българската литература, обяснява редакторът на изданието Мариана Христова. Нашата книга не включва всички български автори по света, но събрани на едно място, тези автори сътворяват една интересна картина. Има творби, по които, ако не отворите на биографичната справка на автора, вие не можете да познаете дали той е емигрант или не. Защото понякога има емигрантски сюжети, които въображението на автора, който не е бил емигрант, рисува, и обратното. Има утвърдени автори и напълно неизвестни. Не сме търсили тематична специализация на творбите – сюжетите са различни, повечето са свързани с днешния ден в България. Застъпено е обезлюдяването на България, което вълнува не само българите тук, но и много емигранти. Застъпена е и носталгията, и историческото връщане назад към българската история, има и фантастични сюжети – това е една палитра.

Първите два сборника, създадени на този принцип, са „Черга пъстроцветна“ и „Часовниковата кула“. Заглавието на третия – „Читател до поискване“, издава и начина, по който то се разпространява – напълно безплатно.

Читателят може да намери книгата сам и това е един напълно некомерсиален проект, казва Мариана Христова. Сборникът е факт, благодарение на дарителството, труда и общите усилия на българи от двете страни на Океана. За първи път тази досега изцяло частно инициатива за издаване на книги с творби на български автори от разни точки по света бе подкрепена и от Министерството на външните работи, чрез генералното консулство на България в Чикаго. Поисках да строша веригите и се сетих за стана на баба Пена – така  Виктор Хинов, един от авторите в изданието, обяснява мотива, който го е накарал да стане основен дарител и активен радетел за реализацията и на трите сборника, а именно да излезе от ежедневната рутина и да се посвети на една българска кауза. Виктор Хинов е лекар, който повече от 20 години живее и работи в Америка и за когото връзката с родината, предците и спомените са в основата на успешния живот, далеч от корените. Що се отнася до темите, които го вълнуват като писател, Виктор Хинов посочва:




Положението ми на емигрант най-много ме вълнува. Това приключение, в което се вкарах с цялото ми семейство и което постепенно се превръща в мой живот. Разбирам, че аз никога няма да престана да съм българин, както нито един от приятелите ми емигранти от другите страни, някога ще се почувства 100 процента американец. И това не е необходимо. Светът става все по-глобален. Знаете ли, децата ми искаха да пътуват до Китай, Япония, Европа, Африка и го правеха. Виждам, че и българските младежи пътуват по света и аз мисля, че е много важно те да запазят това, което са. Да запазят своята идентичност, да запазят своя език, за четат на български, да пишат на български, да видят България. Ето сега сме в София, отидохме до Боянската църква и дъщеря ми остана поразена от стенописите, от това колко стара е тази църква и колко по-стара е тя от цялата американска държава например. Тези неща са безценни и в никакъв случай човек не трябва да ги губи.

Връзката с Родината се запазва чрез езика, затова и българите, където и да отидат по света, продължават да пишат на майчиния си език, да изразяват емоциите, въжделенията, страховете и мечтите си. „Черга пъстроцветна“ и „Часовниковата кула“ вече са част от колекцията на българската секция на Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон, на обществени библиотеки в Чикаго, на библиотеката на Тараклийския университет в Молдова, както, разбира се, и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. „Читател до поискване“също ще стигне до Конгресната библиотека на САЩ. Това ще се случи най-вероятно в навечерието на 24 май – Празника на славянската писменост и българската просвета и култура, когато нова партида от български книги ще бъде дарена чрез българския посланик във Вашингтон и генералния консул в Чикаго на тази библиотека.

Снимки: eurochicago.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37