По Великден на детски фестивал в Босилеград

Босилеград е разположен на границата между България и Сърбия. Населението е предимно българско и пази традициите, българското си самосъзнание и език. Много години вече за великденските празници тук се събират българчета от различни страни. 25-ият „Международен детски великденски фестивал Босилеград 2018” ще посрещне над 800 деца от шест държави. Те ще покажат своето творчество, ще се състезават и ще участват в културната програма на фестивала, който през годините прерасна във важно събитие за опазването на българските ценности и традиции в условията на днешния ден. През фестивалните дни ще се проведат състезания за най-силно, най-оригинално и най-хубаво великденско яйце. Всичко това е придружено с културно-забавна програма в периода 2-9 април: изложби, концерти, работилници, театрални представления. Александър Димитров, основен организатор на фестивала разказва:
25 години не са малко. Започнахме от нищото, а постигнахме много, даже не сме очаквали толкова добро развитие. За празника сме поканили 10 държави, но ще дойдат деца от шест. И това е рекорд за малкия Босилеград. Ще имаме представители от Румъния, Молдова, Унгария, България, Македония и Сърбия. Така че около 700-800 малчугани с настроение ще бъдат по Великден в Босилеград. Как започнахме? През 1994 г. направихме само едно състезание между децата в Босилеград за чупене на великденски яйца. Естествено имаше победител, имаше и отпаднали, но настроението беше празнично и никой на се сърдеше. Обещахме си да го направим и следващата година и така започнахме. От година на година правехме и нещо повече. Осъзнахме, че такъв фестивал има своя потенциал и трябва да бъде развиван. Намерихме и спонсори, предимно от България. Започнахме от нищото и стигнахме до Европейския парламент. Съвсем наскоро – на 28 февруари, там открихме изложбата „Босилеград преди и сега” с акцент към „Международния детски великденски фестивал”. Само преди две години получихме още едно признание от Европа – за опазване на традициите и обичаите, за любовта и толерантността, по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа”. Нашият беше нареден до най-добрите европейски фестивали. Вече сме част и от Европейската фестивална общност. Всичко това показва, че трудът, който влагаме за организирането на това събитие, си заслужава.

Снимка

Централното събитие – състезанието с великденски яйца, ще бъде навръх Великден. Какво още включва празничната програма, обяснява Александър Димитров:

Както винаги се стараем да покажем интересни неща. Специално за празника ще имаме няколко театрални постановки – от „Мало театро” в Унгария, от българския театър „Сълза и смях”, а най- голямото събитие ще бъде концертът на ансамбъл „Българе” със спектакъла „Осмото чудо”. На Велика събота децата ще се запознаят и с Рилския манастир – вече 12 години посещаваме тази българска светиня. След това се връщаме в Босилеград, за да започнем състезанията с великденски яйца. Ще определим победителите и ще ги зарадваме с още един концерт. Този път модерни танци и по-динамична музика, за да отговорим на интересите и на по-младите. Сегашното издание на фестивала съвпада с първото българско председателство на Съвета на ЕС, чието мото е „Съединението прави силата”. Такава е и мисията на великденския фестивал в Босилеград, който от години изпраща послания за любов, разбирателство и съжителство в един по-хубав свят без граници и предразсъдъци, свят, изпълнен с надежда.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58