Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Реквием“ от Верди звучи в навечерието на Разпети петък

„Изпълнителският състав е прекрасно съчетание от звездни солисти, хор и оркестър“ – споделя диригентът Найден Тодоров

БНР Новини

В навечерието на най-тъжния ден от Страстната седмица Националният филхармоничен хор и Софийската филхармония ще изпълнят „Реквием“ – една от емблематичните творби на Джузепе Верди. Великият италианец се обръща към идеята за подобно произведение през 1868 г., когато умира Джоакино Росини. По предложение на Верди някои от най-уважаваните италиански композитори се обединяват, за да сътворят заупокойна меса в памет на великия им колега. Произведението така и не е изпълнено. Верди решава да посвети свой „Реквием“ на Росини и започва работа върху творбата. Сериозен тласък за завършването ѝ е новината за смъртта на Алесандро Мандзони – писател-романтик, към когото Верди изпитва искрено уважение и възхищение. У нас произведението е изпълнявано многократно от различни състави и солисти. Подробности за предстоящия концерт на 5 април в зала „България“ научаваме от диригента Найден Тодоров:




СнимкаПравим концерта в четвъртък вечер, а поводът е Разпети петък. „Реквиемът“ на Верди, освен че е една прекрасна музика, предразполага слушателя към размисъл – за живота, който водим, за начина, по който бихме могли да го променим към по-добро, за цената на всяко наше действие и отражението му върху нас самите и върху околните. Според мен това е нещо общочовешко и вярвам, че всеки от нас има своя личен повод, своя личен мотив за духовна равносметка. Особено в дните преди Великден. Самият „Реквием“ следва да бъде изпълняван именно в този период на годината и аз съм много щастлив, че успяхме да го включим в програмата си в точното време.




Според маестро Тодоров, изпълнителският състав е прекрасно съчетание от звездни солисти, хор и оркестър:

Много вярвам на някои хора, с които работата ме среща и често се доверявам на тяхното мнение, когато нямам собствен опит. Това важи и за подбора на солистите в произведението на Верди. С някои от тях сме били заедно на сцената и преди това. За мен винаги е удоволствие да работя със сопраното Мария Цветкова. Може би нашата публика ще си спомни, че тя изигра главната роля в „Катерина Измайлова“ – операта на Шостакович, чиято премиера в столицата осъществихме заедно с Русенската опера преди време. Дирижирал съм „Реквием“ на Верди в Швейцария и Италия, когато тя е била сред солистите. Спомням си прекрасните отзиви на публика и критика тогава. Другата солистка е Веселина Кацарова – име, което говори само за себе си и не се нуждае от представяне. За мен това е първата съвместна изява с нея. Още след първата репетиция бях очарован и щастлив от това, което чух и съпреживях. Тя е не само прекрасна певица, с нея се работи много лесно, което е важно качество за мен като диригент. Публиката ще чуе като солист и Марио Маланини – един от най-прекрасните италиански певци, които познавам, типичен белкантов тенор. Винаги, когато съм имал възможност, съм работил с него. Ценя го не само заради красивия глас, но и заради знанията и уменията му в областта на вокалната музика. Той не само се възползва от природните си дарби, но и знае как да ги управлява. Колкото до баса Сирил Ровери, това е човек, за когото много съм чувал, виждал съм го на афиши в чужбина. Доверих се на препоръката на Веселина Кацарова и съм убеден, че изборът е добър. Колкото до Капелата, както наричаме Националния филхармоничен хор, произведението сякаш е писано за този състав. Щастлив съм, че работя и със Софийската филхармония – един от най-любимите ми оркестри. Музикантите в него сякаш умеят да четат мисли и чувства.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10