Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да естетизираме звуковата среда около нас…

Проф. Пламен Джуров за нестандартните концертни пространства и програмата на "Софийски солисти"

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази вечер Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров ще изнесе концерт, посветен на Деня на Европа. Под стъкления купол на Античния комплекс „Сердика“ (столичното „Ларго“), елитните музиканти ще поднесат прекрасно подбрана програма. Любопитен факт от пребогатата биография на камерния оркестър е, че именно с техен концерт мястото е „осветено“ през 2016 г. и превърнато в концертна зала. Разказва проф. Джуров:



Ние, като „откриватели“ на „Ларго“-то, винаги избираме датата 9 май, за да изнесем концерт там. В това много интересно пространство, разположено между античните руини в абсолютния център на София, могат да се съберат около 900 -1000 души. Получава се нещо, което никога не може да се случи в концертна зала. В непосредствена близост до това пространство постоянно преминават хора, отправили се към спирките на метрото, които са на метри. Част от публиката идва около час преди началото, за да заеме по-добри места. Но често хора, тръгнали към метрото, се спират и остават до края на програмата. Да не говорим, че идват майки с децата си (някои са в колички), възрастни хора… С други думи – „Ларго“-то привлича публика, съвсем различна от тази в концертната зала. Това е културно-социален експеримент, който за нас е много интересен. Разбира се, подборът на произведенията в програмата се определя от тази пъстрота на аудиторията. В предстоящия концерт сме включили познати тембри, познати мелодии, но има и творби, които повечето хора ще чуят за пръв път. Например, една увертюра от Мюфа, в която струнният оркестър изведнъж зазвучава като орган. Имайки предвид акустиката в „Ларго“, илюзията наистина ще бъде пълна. Мария Славова - едно красиво младо момиче, ще пее произведения от Хендел и Перголези. Най-младия член на „Солистите“ ще чуете в „Лятото“ от Вивалди. Ще изсвирим и една силно драматична и експресивна пиеса от Марин Големинов, непозната за българската публика. Завършваме с Хендел - „Да изпеем на Господа нова песен“, химн, който ще изпълним заедно с хор „Васил Арнаудов“ (с диригент проф. Теодора Павлович). Много красива творба, с цялото многообразие, характерно за музиката на този голям майстор.


В заключение искам да кажа, че именно концерти в това пространство, наречено „Ларго“, са най-подходящият начин да премахнем страха на онези, които мислят, че не са достатъчно подготвени, за да слушат класическа музика. Т. е. така прилагаме на практика онова, за което често говорим – необходимо е да естетизираме звуковата среда около нас. Това е смисълът на този концерт.

Дни след срещата си с публиката на 9 май, „Солистите“ и техният диригент ще изнесат концерт в зала „България“, заедно с „Кварто квартет“, известен с нестандартните си идеи за иначе „стандартни“ произведения. Програмата е съставена изцяло от творби на Вивалди – прочутата La Follia и др. Последното заглавие в програмата ще бъде подбрано вечерта на 12 май (датата на концерта). В зависимост от това какво е времето навън, ще прозвучи едно от четирите „Годишни времена“ – най-обичаното и популярно заглавие от наследството на италианския композитор.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05