Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева: В песните си „материализирам“ мислите си за доброто и красивото

„Мери Бойс Бенд“ представя новия си албум „Щастливи дни“

БНР Новини
Снимка: maryboysband.com

Както винаги, музиката и текстовете са написани от Мария Мутафчиева – гласът на обичаната поп-рок група. Мери и момчетата: Илиан (клавишни), Миро (китара), и двамата Ивановци – Димов (ударни) и Иванов (бас), са подготвили концертна версия на новата колекция песни и с вълнение очакват своята среща със столичната публика.



„Щастливи дни“ е албум, който събира настроения и песни от последните години – разказва Мери. Направих и нещо, което не е добре да си позволява човек – изключих една от готовите композиции и написах нова. Винаги искам да дам последното, най-доброто, на което съм способна точно в този последен момент. В албума ще намерите добре познати заглавия – „Излишни думи“, „Пак да срещна твоето лице“, както и току-що записаните „До края на света“, „На прага“, „Няма път назад“. Различно лице на „Мери Бойс Бенд“ представя „Вътре в мен“, също и „Двамата с теб“ – балада, за която поканихме Георги Величков в студиото и неговият баян звучи, заедно с глас и китара – не знам някой да е правил подобна темброва комбинация. Мисля, че почитателите ни ще я слушат често, вярвам, ще допадне и на редакторите в медиите. Еклектика е „Щастливи дни“, нещо „несъбираемо“ в един албум. Наистина се стремя да отправям позитивни послания чрез музиката си. Това е най-малкото, което мога да направя – да материализирам мислите си за доброто, за красивото. Аз също виждам лошото, виждам, че светът сякаш презглава се е запътил към своето унищожение. Но винаги много ми се иска да има алтернатива и аз да я показвам.


Албумът вече е имал своята предпремиера в Габрово.

Беше много лична среща – казва Мария Мутафчиева. – Дойдоха хора и от други градове – Севлиево, Велико Търново, Лясковец, Бяла, Ловеч… Всичко това беше организирала д-р Павлина Хинкова, наша дългогодишна почитателка, която буквално напълни зала „Възраждане“ с обич. Хората не само искаха да ни чуят, а и да ни видят след концерта. Това се случва винаги – публиката ни чака, говорим не само за музика, а и за съвсем лични неща. Радваме се, плачем заедно, разказваме си лични истории. Обичам да се шегувам, че не ми е необходим психоаналитик, защото имам тези моменти. Тези изповеди са знак, че хората ме чувстват близка.. Невъзможно е да изразя колко съм благодарна, остава ми само да продължавам... Наистина се получи някаква магия през всичките тези години.


Официалното представяне на „Щастливи дни“ е на 18 май в Sofia Live Club, а музикантите усилено репетират за концерта.

Едно е да запишеш албум, съвсем различно е да го представиш на сцената – споделя Мери. – Скоро си говорихме – как не се научихме толкова години! Всеки път – сценична треска… Ще споделя, че отказах покана за престижен концерт в Брюксел. Исках да имам достатъчно време, за да се настроя за премиерата. Между „Дългият път към дома“ - предишния ни албум, и „Щастливи дни“ изминаха осем години. Наистина е важно да го представим както трябва. Обичаме да сме в Sofia Live Club - звукът винаги е много добър, радваме се на прекрасно отношение от страна на екипа. Там идва нашата публика от цяла България – обадиха се от Камен бряг, Бургас, Варна… Най-интересното е, че още преди половин година с нас се свърза туристическа агенция да пита кога ще е представянето на албума - наши почитатели от САЩ (които не познаваме) искали да съобразят отпуската си и да присъстват. Не знам как ни разбират, ние пеем на български! Това е то съвременният свят!


Мисля, че всички дадохме най-доброто от себе си в студиото, подготвили сме добро шоу за концерта. Както обикновено, очаквам публиката да дойде с децата си. Имаме необходимост от тези детски очи, които ни гледат от първия ред, да видим, че децата пеят песните, че се радват…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15