На фокус: древното наследство на Северозападна България

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от Министерството на културата. Сред тях има интересни селища от времето на Древния Рим, но повечето са от други, по-ранни епохи. На какво се дължи това внимание към наследството на региона? Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин, коментира за Радио България:
БТАСпоред мен този интерес се дължи на добрата работа на екипите от археолози, които провеждат проучвания в най-крайния северозападен район на България. Всъщност, тук работим вече от години с доста колеги, ръководители на археологическите обекти от Националния археологически институт с музей. И мисля, че те добре си защитават програмите при кандидатстване за държавна субсидия от Министерството на културата.Пък и то проявява разбиране към този регион и наистина добре си сътрудничим както с министерството, така и с Националния археологически институт с музей.

Кои са най-интересните обекти? Фионера Филипова:

От 2014 година ние възстановихме, след дълго прекъсване, археологическите проучвания на античния град Рациария. Знаете, че тя е печално известна с иманярската експанзия през годините. Тази година продължаваме археологическите проучвания, разкопаваме централната част около резиденцията на управителя на Рациария.

Снимка

Другият голям обект, който проучваме и който мисля, че тази година ще приключим, това е некрополът при село Балей от бронзовата епоха, който даде много интересни резултати. Всъщност, там има и ранна, и средна, и късна бронзова епоха. И той допълва къснобронзовото селище при Балей. Така че там наистина очакваме много добри резултати.

Снимка

Освен Рациария, друг обещаващ обект от римската епоха е пътната станция в местността Анище, близо до сръбската граница. Вече са открити монети от III-IV век, както и много предмети от бита на римляните – лампи, керамика, съоръжения за подово отопление. В близост до станцията се изследва и древна римска вила.

Сред по-старинните във времето обекти е и ранно неолитно селище в местността "Градец", край село Майор Узуново, община Видин.

В региона има множество пещери и част от тях са известни не само с природната си красота. Осигурено е финансиране за нови проучвания на пещерата „Редака”. В нея се разкриват множество предмети, свидетелстващи за живота на ловците преди 40 хилядолетия. Някои находки показват странна симбиоза между хора и хиени. В красивата и добре известна на туристите пещера „Магура” ще продължи заснемането с фотограметрия на праисторическите уникални рисунки, за да се постигне т.нар. виртуална реалност.

Снимка

Интересен обект от средновековието е местността "Градище" край прохода "Вратцата", община Враца. Там бе открита християнска църква, изградена вероятно през VI век, по времето на император Юстиниан.

Предстоят проучвания по трасето на бъдещата магистрала в северозапада, в участъка Видин-Монтана-Враца. Това е рутинна дейност, която обикновено се финансира от инвеститора. Има ли очаквания да бъдат намерени ценни находки?

Да, това е рутинна дейност и очакваме да се регистрират отделни селища, както имаше по ЖП линията, но това ще видим как ще стане и вероятно ще е по-късно, казва Фионера Филипова.Очаквам преди всичко римски находки, понякога се открива и бронзова епоха, но все още нямам окончателния вариант на трасето, така че ми е трудно да гадая, но винаги при такива обходи се намират находки от всички епохи.

Древните паметници и ценности, намерени в Северозападния регион на България, са добра основа за работата на музеите, които привличат все повече туристи. На добро посещение се радват старините във Видин, казва Фионера Филипова. На първо място това са крепостта Баба Вида и откритият миналата година по проект на общината епиграфски център.

Снимка

Той съдържа десетки паметници, архитектурни елементи, саркофази и други антични каменни артефакти с надписи. Очаквам да приключим с добър туристически поток тази година, подчерта директорът на Регионалния исторически музей.

Снимки: БТА и Радио Видин
Още от рубриката

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, доцент д-р Христо Попов, Н. Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис и д-р Поликсени Адам-Велени на откриването на изложбата.

Изложба показва сътрудничеството между българските и гръцките археолози

В Археологическия музей в София е подредена изложбата „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Става дума за 11 постера, които представят трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на археологията. Могат да..

публикувано на 11.10.18 в 12:19
Кадър от

Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за..

публикувано на 06.10.18 в 08:05