Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходката с лодка по Ропотамо запечатва лицата на всички посетители

БНР Новини
Снимка: Гергана Манчева

Всеки е добре дошъл на брега на р. Ропотамо, а на кея с лодките го посреща пъстра изложба със снимки на усмихнатите лица на много от дошлите преди него посетители. Кадрите се правят по проект на организация за защита на природата и по желание всеки може да откупи снимката си. Фтосите се правят експресно от професионален фотограф, който добавя към тях и цветен колаж с най-характерните обитатели от поречието на Ропотамо – блатни костенурки, много видове птици, водни змии, бели лилии и дървета, чиито корени са потънали във водата. Районът тук е уникален със своите растителни и животински видове. За да бъде запазена природата, поречието на Ропотамо е обявено за “резерват със строг режим“ преди около 30 години. Забранена е всякаква човешка намеса като риболов, къмпингуване или сеч в гората. Резерват „Ропотамо“ се намира на 50 километра южно от Бургас. При разходката с лодка по течението на реката най-впечатляващи са лонгозните гори, които представляват същинска джунгла от сплетени едно в друго дървета. Други забележителности тук са заливът при устието на реката, блатото Аркутино, по повърхността на което цъфтят стотици бели водни лилии, както и остров Свети Тома – известен още като Змийския остров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38