Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Съвременният дипломат трябва да бъде мултифункционален

БНР Новини
3
Таня Михайлова и д-р Симеон Симов

Сред старинни географски карти, на които България присъства неизменно – дори когато е влизала в очертанията на Османската империя, Българският дипломатически институт отбеляза своята 15-годишнина. В галерия “Мисията” гости и дипломати дадоха думата на емигранта д-р Симеон Симов, за да чуят истории за безценните му колекции от над 4000 географски карти, книги и гравюри, но също и защо събираното с десетилетия ще остане, по волята му, в архивите, музеите и висшите училища в родината.

Д-р Симеон Симов – световноизвестен лекар в областта на изкуственото оплождане с дългогодишна практика в Германия, вече дари голяма част от географските си карти на държавните архиви, а следващата му задача е да обзаведе кабинет в музикалната академия, в който да звучи колекцията му от 1500 плочи.




Д-р Симеон Симов,като един от най-големите дарители у нас,е пример и вдъхновение със своето отношение към историята, към наследството, което трябва да остави всеки един човек – каза Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, откривайки изложбата “15 стари карти на България за 15 години дипломатически институт”. – С дарението си от множество стари географски карти, гравюри и книги на Държавната агенция “Архиви” той всъщност маркира поредица от добри дела на много други българи. И ние, заразявайки се от темата с картите, продължаваме това дело, подготвяйки вече години наред изложби на основата на неговата колекция. Но най-изумителното е, че в старите географски карти, направени от европейските картографи, България винаги присъства със своето име – дори във времената, когато не е била независима държава.

Колекционерската страст на д-р Симеон Симов пламва като на шега в Париж, където бяга от страната ни веднага, след като комунистите идват на власт. Там той поисква да си купи карта на България, а продавачът го посреща с въпрос: “Къде се намира тази държава?”




Това е първата печатна карта на света, датираща от 1476 г. – обяснява д-р Симеон Симов, застанал пред дарените от него географски очертания. – От тази година има две карти – едната е отпечатана в Рим и се казва “Римската”, а другата във Венеция под името “Венецианската”. Тази европейска карта е от 1500 г. – тя е от Базел и е хубава, защото цялата Европа е направена под формата на държавици и България я има по средата. Всичките страни са изобразени като императрица – Европа е една жена.Това е първата карта, която е правена с картуш и е от 1737 г. Това е и първата българска карта – карта само за България в пълния смисъл на думата.

Дипломатическият институт възниква преди 15 години, когато страната ни преговаря за членството си в Европейския съюз и НАТО и е първата школа за дипломати в съвременната ни история. И тъй като светът се променя, а с него и заплахите, днес дипломатите трябва да посрещат все повече предизвикателства. Рисковите ситуации пред тях са свързани със самата политика, но също така с тероризъм, с киберсигурност и много други. А дали българските професионалисти са подготвени – винаги може повече, по думите на Таня Михайлова:

Понякога съжалявам, че днешният дипломат доста се различава от традиционната представа – продължава тя. – Разбира се, от него се очаква да има уменията на класическия дипломат – да говори чужди езици, да поддържа добра комуникация, да води преговори, да създава доверие. Но тъй като светът е много по-отворен, дипломатът трябва да владее и т. нар. публична дипломация – да общува с кръгове, които са извън официалните, да представя образа на България чрез събития и инициативи, каквито преди не са му били присъщи, да си служи със социалните мрежи. Смятам обаче, че класическите изисквания са важни и чрез надграждането им един млад дипломат би могъл да стане мултифункционален.

Снимки: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27