Социална мрежа ще помага за възраждане на българското село

Селата с угаснал живот заедно с края на последния си жител са нараснали пет пъти за последните две години у нас. Причините за обезлюдяването им водят към разнообразни проблеми и само от решаването им зависи дали хората ще съзрат нови възможности за качествено пребиваване в спокойна и екологично чиста среда.

Евродепутатът Андрей Новаков създаде социална мрежа на български и на английски език, свързваща нашите села с хора от целия свят. “Селоводител” може да се превърне в прозорец, през който фермери да видят плодородните ни земи, а млади българи и чужденци, чието работно място е до лаптопа, да си харесат изоставена къща за дом.
СнимкаВсеки, който го е грижа и има прекрасни спомени от някое българско село, открил е малко популярна дестинация за уикенда или за по-дълга ваканция, може да популяризира своята находка чрез “Селоводител” – разкрива идеята си Андрей Новаков. – По този начин селата, пострадали най-тежко от демографската криза, ще бъдат подкрепени. И както всеки човек показва най-добрата си страна в социалните мрежи и презентира себе си по възможно най-добрия начин – ще направим абсолютно същото и със селата. Така че хората, интересуващи се дали в дадено населено място има детска градина и училище, колко далече се намира то от най-близкия главен път и болница, има ли добро покритие на телефоните и добър интернет, да намерят нужната им информация на нашата платформа. Надявам се, благодарение и на “Селоводител”, те да подкрепят местната икономика и да посетят някое българско село, да отседнат в къща за гости, да си купят местния вестник, да напазаруват от местния магазин. С тази малка крачка ще се опитаме да стопираме процеса на обезлюдяване, а защо не и да започнем да го обръщаме.

Снимка

За да се заселят хората на село, те се нуждаят от добри пътища и железопътни линии, които да ги свързват с големия град, от гарантирана медицинска помощ, от сигурност за своя живот и собствеността си. Това са все причини, които превръщат в мъртви малките селища у нас – заедно с валидната за цялата ни страна емиграция поради липсата на работа.

През последните години се работи в тези насоки и макар винаги да има какво още да се желае, бяха прокарани пътища, за да се улесни достъпът до много населени места – казва евродепутатът. – В много от тях беше инвестирано по Програмата за развитие на селските райони в нови пътища, в саниране на училища, в нови водопроводи, така че да се решат проблеми, трупани с десетилетия. Освен това се заделиха инвестиции за охрана и сигурност във връзка с битовата престъпност, така че полицаи да патрулират в определен режим.

Снимка

Старинни църкви, средновековни крепости, музеи, местни продукти и фестивали – селата ни могат да бъдат атрактивни не само с чистия си въздух и живописни гледки. Още повече, че много европейци търсят живот далеч от шумотевицата, трафика и замърсяването на големия град – в него те изкарват парите си, но вечер се прибират в селския си дом.

Снимка

Много хора, включително и аз, когато забележат стара порутена сграда от ТКЗС или нещо друго, отдавна неизползвано, виждат единствено разруха
– признава Андрей Новаков. – Слава Богу, срещат се и предприемчиви хора, за които това е възможност да развият биоземеделие или дейности, осъществими само в отдалечени населени места. А и много нови бизнеси вече позволяват да работиш от вкъщи – достатъчно е да имаш интернет, за да избягаш от трафика и шумотевицата на големия град. Така че села с добро мобилно покритие могат да предоставят хем спокойствие, хем условия за работа от вкъщи.

В социалната мрежа всеки потребител може да направи профил на любимото си село, качвайки снимки и любопитна информация, която ще бъде преведена на английски език. По думите на евродепутата, това е само малка крачка за възраждането на българското село, за да не остане необработваема земята и да не пустеят къщите.

Снимки: selovoditel.andreynovakov.eu