Полезна информация и благотворителни каузи събират българите на BGInfotag във Виена

Консултации, семинари, информационни щандове и възможност за лични контакти с експерти от различни сфери на живота– това представлява BGInfotag – Информационен ден за българите във Виена. Събитието, което е инициатива на българските медии в австрийската столица и се провежда с подкрепата на българското посолство там, ще се състои на 10 ноември.

Информационният ден, насочен към подобряване на информираността на нашите сънародници по актуални теми, свързани с пребиваването и живота в Австрия, ще се проведе за трета поредна година. Програмата предвижда дискусии и консултации, разясняващи първите стъпки при легализация на престоя и достъпа до социалната система в Австрия, правата на работниците, условията при бременност и майчинство и други важни теми.

Снимка
СнимкаТова е едно събитие, което събира български експерти от различни сфери – адвокати, счетоводители, лекари, консултанти, които предлагат своето знание под формата на семинари и лични консултации напълно безплатно на своите сънародници. Миналата година информационният ни ден събра над 600 души. Сега очакваме да бъдат повече, тъй като, освен българските експерти и специалисти от Австрия, сме поканили и такива от България, които да отговорят на нуждите от информация на българите във Виена. През годините до сега събитието е било изцяло информативно, но за първи път в това издание ще има и малка културна част – представянето на документалния филм на журналиста Георги Тошев за гранддамата на българското кино – актрисата Невена Коканова. Иначе, българите във Виена организираме още едно събитие – през месец май, което е посветено на българската култура и традиции, каза Иван Карчев, продуцент на български медии във Виена и организатор на BGInfotag.

Запитан дали подобни български инициативи намират отражение в австрийското информационно пространство и как е представена България там, Карчев сподели, че за жалост страната ни е представена предимно с лошите новини, но пък българското телевизионно предаване, което се излъчва по местна телевизия и е дублирано на немски език, има широк отзвук. Българската общност във Виена е малка и не чак толкова популярна, както са сръбската или турската и не знаят много за нас. Но пък всичко, свързано с хората от ЕС, им е любопитно и интересно. И когато говорим за нашите културни особености, танци и обичаи, австрийците са отворени да научат нещо повече, показват наблюденията на Иван Карчев.

Снимка

По време на информационния ден за българите във Виена „малката българска общност“ ще има възможност да подкрепи благотворителни каузи с голям потенциал. Една от тях е „Локомат за България“, инициирана д-р Анелия Хохвартер, която има за цел да събере средства за закупуването на швейцарски робот за рехабилитация на хора със загуба на двигателни способности в България.

За втора поредна година красивите играчки, създадени от майките на деца с увреждания от сайта „Оле мале!“, ще присъстват на информационния ден за българите във Виена. Сънародниците ни ще могат да ги подкрепят, но също така да се включат и в кампанията за събиране на пластмасови „Капачки за бъдеще“ като ги предадат на щанда на „Оле мале!“ и така да спомогнат за закупуването на още един кувьоз за болниците в България.

Снимка

Домакин на BGInfotag 2018 – Информационен ден за българите във Виена, е сградата на Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ другите международни организации във Виена (RechteWiеnzeile 13, 1040 Wien).

Снимки: bgmedia.at/infotag/

Още от рубриката

Сграда – паметник на културата във Велико Търново, ще е поредната спасена от разруха чрез частна инвестиция

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата от години се руши, макар още през 1980 г. да е била обявена за паметник на културата. Неотдавна тя..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Обърната класна стая разменя учители и ученици в училището в гр. Брегово

СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Брегово, област Видин, което е със 150-годишна история, бе включено в списъка на иновативните училища в страната заради своя проект „История без граници. Обърнатата класна стая.“ Моделът на обърнатата класна стая..

публикувано на 10.11.18 в 08:00

„КаритАрт“ развива социално предприемачество сред младежи с увреждания

Историята на най-голямата благотворителна организация на Католическата апостолическа екзархия в България – „Каритас София“, която се занимава с дейности, свързани с подпомагане на различни социално неравностойни групи, наброява вече 25 години. Като..

публикувано на 09.11.18 в 12:03